Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka már a nyugdíjra készül

2021. március 23., kedd 16:40

Belaruszban nem terveznek újabb döntéseket a nyugdíjkorhatárról – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka elnök, jelezve, hogy ő is hamarosan nyugdíjas lesz, noha már régen elérte a korhatárt.

Minden döntést meghoztunk (a nyugdíjkorhatárról). Eszerint fogunk eljárni. (...) Nemsokára én is nyugdíjas leszek veletek együtt. Vagy dolgozzam 80 éves koromig, és csak akkor menjek nyugdíjba? Amikor majd fel kell szállnom a repülőre, még megbotlom a lépcsőkön

– hangoztatta egy minszki üzem dolgozói előtt. Lukasenka augusztus 30-án tölti be a 67. életévét.

Idén január 1-jével Fehéroroszországban a nyugdíjkorhatárt fél évvel felemelték: a férfiak esetében 62 és fél, a nők esetében pedig 57 és fél évre. A 2017-ben elfogadott nyugdíjreform értelmében 2022-ig sávosan emelik a nyugdíjkorhatárt a férfiaknál 63, a nőknél 58 évre.

Az országát 26 éve irányító Lukasenka nemrégiben egy hrodnai tejüzemben arról beszélt, hogy más elnökei is lesznek a fehérorosz népnek. Ugyanakkor türelemre és a nemzeti egység megtartására sürgetett mindenkit a jelen körülmények között. Mint fogalmazott, a világ megbolondult, az emberek elvesztették tájékozódásukat, és ebben a helyzetben nem szabad különféle irányokba menni. Hangsúlyozta, hogy az ország lakosságának túlnyomó többsége békét és nyugalmat akar. Egyben meggyőződését fejezte ki, hogy Fehéroroszország megtartja egységét.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét is bíróság elé állították.

Rovatok