Index Vakbarát Hírportál

Biden bevándorlási politikája miatt érkezik egyre több bevándorlógyerek Amerikába?

2021. március 23., kedd 10:04

Exkluzív képeket közölt az amerikai határrendészet egyik őrizeti központjáról Henry Cueller texasi demokrata képviselő. A képeken kísérők nélküli vagy családtagjaiktól elválasztott bevándorlógyerekeknek átmeneti szállást nyújtó, zsúfolt, sátorokból kialakított, rögtönzött központ beltere látható a texasi Donna városában. 

A koronavírus-járvány ellenére a gyerekek szorosan egymás mellett, műanyag falakkal elválasztott szekciókban kaptak helyet, kényelmükről látszólag csak a földön elhelyezett matracok és a hozzá járó fóliatakarók gondoskodnak. Jóllehet, úgy tűnik, minden szekcióban van televízió.

A BBC szerint a donnai létesítményben mintegy ezer gyereket őriznek. 

Cueller „szörnyű körülményekről” beszélt mások mellett az Axios hírportálnak, amely rámutatott: mivel Joe Biden kormányzata korlátozta a határ menti szálláshelyekről szóló sajtótudósítások lehetőségét, ezek a képek ritka betekintést nyújtanak az ott uralkodó állapotokba. 

Cueller a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy éppen ezért kell megakadályozni az Amerikába bevándorolni kívánó családokat abban, hogy Mexikón keresztül az Egyesült Államokba illegális úton lépjenek be, és el kell érni, hogy származási országukban tudják benyújtani menedékkérelmüket. 

Biden bírálói azzal vádolják a demokrata elnököt, hogy bevándorlási politikája bátorítja a közép-amerikai országok lakóit arra, hogy gyerekeiket az Egyesült Államokba küldjék.

Az utóbbi időben ugyanis 15 ezerre nőtt az amerikai őrizetben lévő, kísérő nélküli gyerekek száma. 

Ebben lehet némi igazság, ugyanis a demokrata elnök – eltörölve elődje, Donald Trump egyik intézkedését – elrendelte, hogy a gyerekeket ne fordítsák vissza a határon. Ők az Egyesült Államokban nyújthatják be menedékkérelmüket, amelynek feldolgozása ideje alatt ilyen központokban, majd később a fogadó családoknál tartózkodnak. 

Chris Murphy demokrata szenátor is járt egy texasi határrendészeti központban, a CBS Newsnak arról beszélt, hogy „nincs semmi új a nap alatt”, majdnem ugyanazok az intézkedések vannak érvényben, mint amik a járvány kitörése előtt a Trump-kormányzatban voltak. Annyi a különbség, hogy akkor mindenki az Egyesült Államokban tartózkodhatott, míg feldolgozták a menedékkérelmet. Ez most csak a gyerekekre vonatkozik. 

Joe Biden maga is közölte, hogy kormánya azon dolgozik, hogy lehetővé tegyék a menedékkérelmek benyújtását a származási országokban. A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki pedig fogadkozott, hogy újabb szálláshelyeket nyitnak az érkezőknek a következő hetekben. 

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter pedig a CNN-nek hangsúlyozta, hogy igen, az ilyen fogvatartási központok nem gyerekeknek való helyek, éppen ezért azon dolgoznak, hogy minél előbb a szociális ügyekkel foglalkozó minisztérium gondviselésébe kerüljenek. Ehhez hozzátette, a határ le van zárva annak ellenére is, hogy az új elnökség kivételezik a migránsgyerekekkel. Mayorkas összehasonlítva Biden-adminisztráció politikáját az előző kormányzatéval, némi gúnnyal leszögezte:

Mi nem toloncolunk ki gyerekeket, lányokat, öt-, hét-, kilencéveseket a mexikói sivatagba, vissza az embercsempészek kezei közé.

(Borítókép: Migránsok az amerikai vám- és határvédelmi ideiglenes létesítményben, Donnában, Texasban 2021. március 22-én. Fotó: Handout / Office of Congressman Henry Cuellar (TX-28) / AFP)

Rovatok