Index Vakbarát Hírportál

Johnson: a kapzsiságnak és a kapitalizmusnak köszönhető az oltakozás sikere

2021. március 24., szerda 12:12

Az Egyesült Királyság a kapzsiságnak és a kapitalizmusnak köszönheti sikeres oltakozását – vélekedett Boris Johnson brit miniszterelnök egy, a konzervatív képviselőkhöz intézett magánhívásban, amelyről a Guardian szerzett tudomást. A kormányfő üdvözölte, hogy már több mint 28 millióan kapták meg az oltás első dózisát a szigetországban. Ehhez fűzte hozzá ominózus kijelentéseit, majd megpróbálta visszavonni szavait, és néhány tréfálkozó megjegyzést tett.

A Downing Street nem tagadta az elhangzottakat, ám kommentárt sem fűztek hozzá. Ellenzéki képviselők elítélték a miniszterelnök szavait.

A hívásban résztvevők közül néhányan kontextust kívántak adni Johnson kijelentésének, miszerint a kormányfő általánosságban arról beszélt, hogy a nagy gyógyszergyáraknak miként sikerült biztonságosan és gyorsan előállítani az oltóanyagokat, és nincs köze az Európai Unióval folytatott vitához a a vakcinaexport terén.

Mindazonáltal fennáll a kockázata a Brüsszellel való feszültség fokozódásának. Boris Johnson korábban igyekezett elkerülni, hogy szóváltásba keveredjen az európai vezetőkkel, annak ellenére, hogy az unióban oltóanyag-kiviteli tilalom fenyeget.

Rovatok