Index Vakbarát Hírportál

Ha más nem is, a kábítószeripar virágzik Afganisztánban

2021. március 25., csütörtök 14:53

Továbbra is nagyhatalmi státuszt élvez Afganisztán a kábítószer előállításában, a világ ópiumtermelésének 84 százalékát adja. 

Ez pedig folyamatos bevételi forrást jelent a 2001. óta háború sújtotta közép-ázsiai ország tálib felkelőinek és más, radikális iszlamista szervezeteknek. 

Az illegális ópiumkereskedelem csaknem 2,2 milliárd dolláros bevételt jelent, ami az afgán bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 11 százalékának felel meg.

Afganisztán emellett a kannabisz-termelésben is toplistás, a növényi alapú tudatmódosító egyik legnagyobb előállítója, de a szintetikus szerekben készítésében, mint például a metamfetamin, is egyre inkább jeleskedik – írja az MTI. 

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Szerve (INCB) éppen ezért több nemzetközi segítséget kért, mivel nem sikerült az afganisztáni drogipar visszaszorításában jelentős előrelépést elérni, és az afgán hatóságok is csak korlátozott intézkedéseket hoztak a jelenség felszámolása érdekében.

Az INCB által Bécsben megjelentetett éves jelentés szerint

nincs arra utaló jel, hogy csökkent az afgán ópiumból előállított heroin iránti kereslet.

Hogy milyen segítséget, illetve hogyan tudna a nemzetközi közösség nyújtani az ópiumellenes küzdelemben, nem egészen világos. Az pedig, hogy Washington tavaly megállapodott a tálibokkal, hogy május 1-jével az amerikai katonák kivonulnak Afganisztánból, a tálibok megerősödéséhez vezethet.

Jóllehet, az új amerikai kormányzat nem biztos, hogy eleget tesz a Trump-kormányzattal kötött megállapodásnak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter minapi nyilatkozata legalábbis erre utal. 

Rovatok