Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos nyelv lett az orosz Hegyi-Karabahban

2021. március 25., csütörtök 16:57

A nemzetközileg el nem ismert, az örmény szakadárok vezette Hegyi-Karabah Köztársaság parlamentjének döntése értelmében az örmény mellett az orosz lett a vitatott hovatartozású terület másik hivatalos nyelve. 

A helyi nyelvtörvény eme módosítását a beterjesztők azzal indokolták, hogy figyelembe kell venni a történelmi tudatot, illetve Oroszország és Hegyi-Karabah kulturális, katonai és gazdasági kapcsolatait, valamint azt, hogy az arcahiak (helyi örmények) többsége második nyelvként használja az oroszt – írja a távirati iroda az Interfax orosz hírügynökség nyomán. 

Az örmény többségű Hegyi-Karabah a Szovjetunió végnapjaival szakadt el önkényesen Azerbajdzsántól, aminek következtében véres, gyűlöletteli harcok robbantak ki az örmény és az azeri erők között. Mintegy 20 évig a térség örmény ellenőrzés alatt volt, egészen tavalyig, amikor is Azerbajdzsán Törökország támogatásával új offenzívát indított az elvesztett területek visszaszerzésére.

Az örmény szakadárok súlyos vereséget szenvedtek, több területet is kénytelenek voltak visszaszolgáltatni Azerbajdzsánnak az Oroszország közvetítésével novemberben tető alá hozott tűzszüneti megállapodással. 

A megállapodást sokan kapitulációnak tekintik Örményországban, ami belpolitikai válsághoz vezetett. 

Az orosz nyelv hivatalossá tétele vélhetően gesztus Oroszországnak, Örményország fontos szövetségesének a török-azeri katonai erővel és Törökország kaukázusi terjeszkedésével szemben. A jelenlegi status quo felügyelését is orosz békefenntartók végzik az örmény ellenőrzésű területek határvonalain. 

Az orosz nyelv státuszának megemelése lehetőséget biztosít az együttműködés elmélyítésére minden területen, és belátható távon belül elősegíti a jogi együttműködés fejlesztését Oroszországgal

– érveltek a nyelvtörvény módosítása mellett a hegyi-karabahi törvényhozók. 

Emlékezetes, hogy Oroszország az oroszajkúak védelmével indokolta a Krím elcsatolását Ukrajnától, illetve a kelet-ukrajnai konfliktusban vállalt szerepét.

Ennek tükrében a hegyi-karabahi örmények a lépéssel nyelvi alapon akarhatják biztosítani a hosszútávú orosz védelmet a török-azeri erőkkel szemben. 

Rovatok