Index Vakbarát Hírportál

Alkalmazottai, sőt vevői után is kémkedett a francia IKEA

2021. március 25., csütörtök 07:02

Az IKEA France azért kémkedett egyik alkalmazottja után, mert szép BMW-je van, a másik után a Porschéja miatt, miközben a valódi ok a szakszervezeti tagságuk volt. De olyan vevők után is nyomoztattak, akik reklamációval fordultak a céghez.

Azzal vádolják az IKEA-t Franciaországban, hogy illegálisan gyűjtött információkat a saját alkalmazottairól. Az ügyészség szerint a cégnél törvényellenesen szerezték meg, továbbították és használták fel több száz ember bizalmas információit. A Versailles-ban kezdődött perben a korábbi cégvezetés, illetve rendőrök – összesen 15 ember – felelősségét fogják vizsgálni – írtuk a minap.

A példátlan ügy háttere

A francia IKEA 2009 és 2012 között egy nyomozóirodát bízott meg azzal, hogy bizalmas információkat gyűjtsön be elsősorban a szakszervezetekbe tömörült dolgozóiról, a szakszervezeti vezetőkről, sőt olyan vásárlóiról is, akik panaszt emeltek valamilyen hiányosság miatt.

Megkísérelték kideríteni, szerepel-e valaki a megfigyeltek közül a bűnügyi nyilvántartásban, de attól sem riadtak vissza, hogy bizalmas banki adatokhoz férkőzzenek hozzá. Egy esetben például arra adtak megbízást, hogy egy olyan alkalmazott esetleges bűnügyi nyilvántartásában kutakodjanak, aki szép BMW-t, egy másik pedig Porschét vezetett – írja a DW.

Az egyik korábbi, példásként jellemzett alkalmazott után azért kémkedtek, mert csatlakozott a tiltakozó szakszervezeti tagokhoz.

Hocine Redouane szakszervezeti aktivistát viszont bankrablással gyanúsították, mert a rendőrség segítségével beszerzett bűnügyi nyilvántartás szerint egy ilyen nevű férfi tényleg rabolt. Utóbb azonban kiderült, hogy ez egy szerencsétlen névazonosság volt.

„Ez a rendszer könnyedén fajulhatott zaklatássá” – mondta maga Redouane, akit az első tárgyalási napon tanúként hallgatott meg a bíróság.

Az ügy fővádlottja Jean-François Paris kockázatkezelési igazgató, aki a megbízott nyomozóirodának küldött e-mailekben nevezte meg a célszemélyeket, és adott megbízást pénzügyi hátterük felderítésére. Ő azt vallotta, hogy évente 530–630 ezer eurót utaltatott át a nyomozóirodának.

A vádlottak

A bírósági pert két szakszervezet kezdeményezte.

Paris-n kívül a vádlottak padjára került Stefan Vanoverbeke, a francia IKEA korábbi vezérigazgatója, elődje, Jean-Louis Baillot, több áruházigazgató, valamint négy rendőr is, akik az állami nyilvántartásból szivárogtattak adatokat. Az ügyet a Le Canard Enchaîné (A Leláncolt Kacsa) és a Mediapart szellőztette meg, ahová eljutottak az IKEA illegális megbízásának e-mailjei.

Az ügyészség szerint egyébként a törvénytelen adatszerzési gyakorlat akár már a kétezres évek elején kezdődhetett. A cég ügyvédei tagadják, hogy az IKEA France üzleti stratégiája lenne az „általános kémkedés”. Maga a cég közleményben tudatta, hogy „megóvja alkalmazottait”, a vásárlói adatok kezelését pedig „nagyon komolyan veszi”.

A botrány kapcsán máris elbocsátottak négy magas rangú cégvezetőt.

A svéd anyavállalat elhatárolódott a franciaországi gyakorlattól. A vádirat szerint a vádlottak a többi között illegális módon próbáltak információkhoz jutni, törvényellenesen szerzett adatokat gyűjtöttek és titkot sértettek.

A francia IKEA akár 3,75 millió eurós bírságra számíthat, a két egykori vezérigazgató pedig egyenként 750 ezer eurósra. A 15 vádlott maximális büntetése 10 év börtön lehet. Ítélethirdetés április 2-án várható.

(Borítókép: IKEA Toulouse-ban, 2013. november 28-án. Fotó: REMY GABALDA / AFP)

Rovatok