Index Vakbarát Hírportál

Merkel a vakcinaelosztásról: a szerződéseket nem ostoba bürokraták írták alá

2021. március 25., csütörtök 22:30

Az oltási kampány felgyorsítása és a megbízható vakcinaellátás voltak a fő témák az uniós állam-és kormányfők csütörtökön délben kezdődött videokonferenciáján. A tanácskozáson zöld utat kapott a schengeni határokon belüli utazást megkönnyítő védettségi igazolvány.

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön videokonferencián tárgyaltak a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának áttekintése mellett a többi között a közösség nemzetközi kapcsolatairól, köztük az EU és Oroszország közötti viszonyról is.

Az Európai Tanács korábbi tájékoztatása szerint a kétnapos tanácskozáson a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A Népszava tudósításában azt írja, a csúcs résztvevői a csütörtöki első napon zöld utat adtak a schengeni határokon belüli utazást megkönnyítő védettségi igazolvány létrehozásának, és úgy határoztak, hogy fel kell gyorsítani a technikai előkészületeket.

Az eseményen Angela Merkel német kancellár Sebastian Kurz osztrák kancellárnak vágott vissza a vakcinaelosztások kapcsán felszólalásában, mint mondta,

a szerződéseket a tagállamok írták alá, nem holmi ostoba bürokraták!

Kurz ahogy korábban, a videokonferencián is előhozakodott azzal, hogy az EU-n belül igazságtalan a vakcinaelosztás, ezért öt másik közép- és kelet-európai tagállammal egyetemben, Ausztriát is kárpótolni kell az Európai Bizottság által beszerzett plusz 10 millió adag Pfizer/BioNTech oltóanyagból.

A tagállami vezetők egy idő után felfüggesztették a “vakcinavitát” és külpolitikai, illetve gazdasági témákról tárgyaltak – jegyzi meg a lap.

(Borítókép: Hannibal Hanschke / Reuters)

Rovatok