Index Vakbarát Hírportál

Ajánlást adott ki a vakcinaellátás javítására az Európai Gyógyszerügynökség

2021. március 26., péntek 19:15

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlásokat fogadott el a koronavírus elleni oltóanyagokat készítő AstraZeneca, BioNTech–Pfizer és Moderna vakcinagyártási kapacitásának növelésére és az ellátás javítására az Európai Unióban – közölte az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.

Az amszterdami székhelyű EMA tájékoztatása szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) az AstraZeneca oltóanyaga számára új gyártási helyet engedélyezett. A brit–svéd gyógyszergyártó vakcináját mostantól a Halix nevű, hollandiai székhelyű biotechnológiai vállalat is előállíthatja.

Új gyártási hely és rugalmasabb tárolási feltételek állnak rendelkezésre a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszergyárak közösen fejlesztett, Comirnaty nevű vakcinája számára is. A német biotechnológiai cég marburgi létesítménye ezt követően a koronavírus elleni vakcina mellett az ahhoz szükséges hatóanyagot is elő fogja állítani. Az oltóanyag forgalombahozatali engedélye szerint az Európai Unióban ez idáig három helyszín szerepelt, ahol a Comirnaty vakcinához szükséges hatóanyagot előállították. Az engedély megadásával a helyszínek száma négyre bővült.

Az EMA szakértői bizottságának ajánlása szerint a BioNTech–Pfizer oltóanyagának szállítására és tárolására elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett. Az ajánlás megkönnyíti a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű hőtárolási feltételek – közölték.

Az EMA végezetül új gyártási helyszínt ajánlott a Moderna koronavírus elleni vakcinájának hatóanyaga és a kész oltóanyag számára is. A vakcinát és hatóanyagát mostantól a svájci Lonza gyógyszeripari vállalat gyártósorain is előállítják.

Rovatok