Index Vakbarát Hírportál

Élőállatot szállító hajók rekedtek a Szuezi-csatornánál

2021. március 26., péntek 22:01

Legalább húsz, állatokat szállító hajó késik a tengeri nyomkövetési adatok szerint amiatt, mert a Szuezi-csatornát napok óta eltorlaszolja a tajvani Evergreen Marine hajózási társaság által üzemeltetett 220 ezer tonnás Ever Given nevű teherhajó – írja a Guardian. A krízishelyzet elhúzódása komoly aggodalomra adhat okot az állatállomány miatt, mivel az élő rakomány etetését egyre nehezebb megoldani.

Az Ever Given évtizedek óta a csatorna leghosszabb lezárását idézte elő: Megközelítőleg több mint kétszáz hajó útját torlaszolta el, az érkezők pedig a dél-afrikai Jóreménység foka felé kénytelenek kerülni.

Georgios Hatzimanolis, a Marine Traffic nyomkövető weboldal szóvivője elmondta, hogy míg néhány élőárut szállító hajó arra várakozik, hogy behajózhasson a csatornára, három másik a csatorna különböző pontjain van beragadva. 

Az érintett hajók közül öt Spanyolországban, kilenc pedig Romániában vett fel élőállatot a fedélzetére. Idén egyébként már marhák ezreit vágták le különböző késések miatt a tengeren. 

Reggel írta meg az Index, hogy az eltorlaszolás nyomán feltartóztatott áru értéke naponta több milliárd dollárban mérhető. Bár a helyi illetékesek nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megszüntessék a dugulást, előre figyelmeztettek, hogy ez még napokig, de akár hetekig is eltarthat, nem egy országban áruhiányt előidézve. 

A Szuezi-csatorna a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonala, a tengeri világkereskedelem mintegy tíz százaléka megy rajta keresztül.

Rovatok