Index Vakbarát Hírportál

Rég voltak ennyire népszerűtlenek a kormánypártok Németországban

2021. március 26., péntek 10:45

A német lakosság 55 százaléka rossznak, és 38 százaléka ítéli jónak a szövetségi kormány és a SARS-CoV-2 elleni védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok járványügyi tevékenységét – derül ki a ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatásból. 

A németek jelentős többsége, a felnőtt lakosság 92 százaléka érzi úgy, hogy rosszul áll az oltási kampány, és csak 6 százalékuk véli ennek ellenkezőjét. A megkérdezettek háromnegyede nem is számít arra, hogy sikerül teljesíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a nyár végére mindenkinek biztosítják az oltás lehetőségét, és csak 26 százalék bízik ebben.

A kutatásból kiderül az is, hogy a szeptember 26-i Bundestag-választásra készülő pártok közül főleg a CDU/CSU és az ellenzéki Zöldek támogatottsága változott februárhoz képest.

A CDU/CSU-nál a védőmaszk-beszerzések körüli visszaélésgyanús ügyek, a március közepén tartott baden-württembergi és Rajna-vidék-pfalzi tartományi választáson elszenvedett veszteségek és a húsvétra elrendelt, majd visszavont országos zárlat körüli kavarodás után

a felmérések 1977-ben kezdődött történetében legnagyobb mértékű, 7 százalékpontos visszaesést regisztrálták.

A jobbközép pártszövetség így a szavazatok 28 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás, szemben februári 34 százalékkal, és a legutóbbi, 2017-es választáson elért 32,9 százalékkal.

A Zöldek viszont már 23 százalékon állnak, 4 százalékponttal erősödve februárhoz képest, nagyságrendekkel meghaladva a 2017-ben elért 8,9 százalékot.

Erősödött a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága is, 2 százalékponttal 12 százalékra. 

A felmérést összegző MTI rámutat, hogy a kormánypártok választói támogatottsága és a járványügyi intézkedések társadalmi elfogadottsága egy újabb, már harmadik országos fertőzéshullám erősödésének közepette gyengül.

Rovatok