Index Vakbarát Hírportál

Együttműködési megállapodást kötött Kína és Irán

2021. március 27., szombat 20:30

Huszonöt évre szóló együttműködési megállapodást kötött egymással Irán és Kína − közölte Szajed Hatebzade iráni külügyi szóvivő. Az átfogó politikai, stratégiai és gazdasági területre kiterjedő egyezményt szombaton írta alá Teheránban Vang Ji kínai külügyminiszter és iráni hivatali partnere, Dzsavád Zarif – írja az MTI. 

Az iráni kormánynak meggyőződése, hogy a hosszú távú megállapodás „nagyon hatékonyan” előmozdítja majd a kínai−iráni viszony elmélyítését. Szajed Hatebzade felidézte, hogy öt éve, amikor Hszi Csin-ping kínai elnököt látták vendégül hivatalos látogatáson Teheránban, öt évre szóló, hasonló államközi megállapodást írtak alá. A mostani egyezmény részletei egyelőre nem ismertek. Teherán szerint ez egy 25 évre tervezett együttműködési program, „teljes útiterv” politikai, stratégiai és gazdasági záradékokkal.

Peking részéről a megállapodás része az Új Selyemút néven ismert infrastrukturális projektnek. Kína az Iráni Iszlám Köztársaság legnagyobb kereskedelmi partnere annak ellenére, hogy a két ország közötti kereskedelem csökkent a Teherán elleni amerikai szankciókat követően.

Rovatok