Index Vakbarát Hírportál

Ezrek menekültek Thaiföldre a mianmari hadsereg bombázása elől

2021. március 28., vasárnap 17:18

Mintegy háromezer falusi menekült el vasárnap a délkelet-mianmari Kacsin államból a szomszédos Thaiföldre, miután a hadsereg olyan térségeket kezdett bombázni, ahol egy etnikai alapon szerveződő fegyveres csoport tevékenykedik – számolt be összefoglalójában az MTI aktivistákra és a helyi sajtóra hivatkozva.

A Kacsini Nők Szervezete nevű aktivistacsoport szerint a hadsereg öt helyen mért légi csapásokat a határ közelében található Mutrav kerületben. A célpontok között volt egy menekülttábor is.

Az aktivisták szerint számos falusi a dzsungelben keresett menedéket. A PBS thaiföldi hírügynökség pedig azt írta: csaknem háromezer mianmari érkezett Thaiföldre. A bangkoki hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket. David Eubank, a Free Burma Rangers nevű segélyszervezet alapítója arról beszélt, hogy több mint húsz éve nem volt bombázás náluk, azt is hozzátette, hogy éjszaka történtek a támadások,

mert a mianmari hadsereg csapásmérő képességei javultak Oroszország, Kína és más országok jóvoltából.

Mianmarban az után alakultak ki belső feszültségek, hogy a hadsereg február elején átvette a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja több magas rangú tisztségviselőjét.

A Reuters hírügynökség által szombaton este megismert nyilatkozattervezet szerint tizenkét nyugati országnak – az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek – a legmagasabb rangú katonái közösen ítélik el a mianmari hadsereg kegyetlenkedéseit.

Rovatok