Index Vakbarát Hírportál

Már vizsgálják, hogy mitől fordulhatott keresztbe a hajó a Szuezi-csatornában

2021. március 30., kedd 16:48

A Szuezi-csatorna Hatóság szakértői vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy kiderítsék, pontosan mi okozta az Ever Given nevű teherhajó keresztbe fordulását – írja az Aljazeera.

A hajót hétfőn végre sikerült kiszabadítaniuk a csatornából, és az attól nem messze található Nagy-Keserű-tóra szállították át. 

A szakemberek itt kezdték meg a vizsgálatot a teherhajó fedélzetén. Egy névtelenséget kérő forrás szerint jelenleg a hajón látható sérüléseket vizsgálják, és azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta a jármű megfeneklését. 

Emellett a hajó motorját is ellenőrzik, hogy kideríthessék: mikor juthat el végre eredeti célállomására, Hollandiába a teherhajó. 

Oszama Rabi, a Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) elnöke hétfő délután bejelentette a forgalom újraindulását, véget vetve a nemzetközi kereskedelmi tengerhajózással kapcsolatos aggodalmaknak. Közölte: 

az óriási „dugó" felszámolása 3-4 napot vesz igénybe.

Oszama Rabi szerint nem kizárt, hogy „emberi vagy műszaki hibák” okozták a balesetet (korábban ezzel szemben a heves szelet és egy homokvihart okolták a teherhajó megfenekléséért).

A hajót birtokló japán cég, a Soei Kiszen mindeközben azt nyilatkozta, hogy mindenben segítik a baleset körülményeit felderítő vizsgálatok lefolytatását, ugyanakkor egyelőre nem bocsátkoztak fejtegetésekbe arról, hogy mi okozhatta az incidenst. 

Egyiptom elnöke, Abdel-Fattah esz-Szíszi nemrég azt ígérte, hogy új berendezéseket szereznek be a csatornába annak érdekében, hogy megakadályozzák a mostanihoz hasonló balesetek kialakulását.

A válság megmutatta, mennyire fontos a csatorna a világ számára

– tette hozzá az egyiptomi elnök, sikernek nevezve az óriáshajó kiszabadítását.

Rovatok