Index Vakbarát Hírportál

Repültek az üvegek és a kirakatablakok a korlátozások elleni bukaresti tüntetésen

2021. március 30., kedd 10:47

Több ezren tüntettek hétfő este a koronavírus-járványt megfékező egészségügyi korlátozások ellen Bukarestben. A kezdetben békés demonstráció azonban erőszakba torkollott. Az MTI tudósítása szerint kedden hajnalban mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat és padokat rongáltak meg.

A csendőrség 222 bírságot szabott ki 200 ezer lej (14,8 millió forint) értékben. A tüntetők közül 188-at állítottak elő, akik ellen garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekmények miatt kezdeményeztek eljárást. Bukarest kormánybiztos azt mondta, hogy a csendőrök határozottan biztosították a rendet a délután öt órától hajnal egy óráig tartó tüntetésen. 

Egyébként több mint húsz romániai városban tüntettek a szigorítások ellen. A többi között az nem tetszik a lakosságnak, hogy vasárnap estétől meghosszabbították a kijárási tilalmat és rövidebb lett a bolti nyitvatartás is. A demonstrálók többnyire maszk nélkül tüntettek az utcán. Pitești-en durva magyarellenes rigmusokat is skandáltak.

Rovatok