Index Vakbarát Hírportál

Új mutáns bukkant fel Brazíliában

2021. március 31., szerda 22:44

Brazíliában a koronavírus új variánsát mutatták ki, amely a dél-afrikai változatra hasonlít – közölte Dimas Covas, az Instituto Butantan nevű állami biológiai kutatóközpont elnöke szerdán.

A vírusmutációt Sao Paulo államban fedezték fel egy olyan páciens szervezetében, aki korábban nem utazott Dél-Afrikába, és akiről nem ismert, hogy kapcsolatba került volna olyanokkal, akik ott jártak – írja az MTI.

Lehetséges, hogy ez a mi P1-es jelű vírusvariánsunk evolúciója a dél-afrikai változat felé

 – mondta az illetékes.

A Covas sajtótájékoztatója előtti napon újabb csúcsot döntött a koronavírus halálos áldozatainak napi száma 3780 elhunyttal. A dél-afrikai vírusvariáns megjelenését a szakemberek riasztónak tartják, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló vakcinák mennyiben hatékonyak ellene. Az országban emellett egy helyi vírustörzs, az úgynevezett P1 variáns is terjed. A járványügyi helyzetet emellett tovább súlyosbítja az oltási kampány lassúsága, illetve az, hogy sokan fittyet hánynak a távolságtartási szabályokra. A dél-amerikai állam egészségügyi ellátórendszere mára az összeomlás szélére sodródott.

Jair Bolsonaro elnök – aki ugyancsak súlyosan elbagatellizálta a válságot – kedden írt alá rendeletet egy, a koronavírus elleni harcra szánt 5,3 milliárd reálos (megközelítőleg 284 milliárd forintos) hitelcsomagról. A kölcsönt a brazil egészségügyi rendszer megerősítésére szánják a pénzügyi tárca közlése szerint. A támogatás címzettje, az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a forrásokból 2600 klinikát támogatnának, illetve több kórházi ágyat biztosítanának a páciensek kezelésére.

A koronavírusnak már 317 646 áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok adata után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília csaknem 12,6 millióval szintén második az Egyesült Államok után.

Rovatok