Index Vakbarát Hírportál

Százszázalékos hatékonyságot nyújt a Pfizer vakcinája a 12–15 éveseknél

2021. március 31., szerda 13:13 | aznap frissítve

Biztonságos és 100 százalékos védelmet nyújt a koronavírus okozta megbetegedés ellen a Pfizer vakcinája a 12 és 15 év közötti korosztálynak. 

Erről maga a Pfizer számolt be, ismertetve a vakcina tesztelésének eredményét. A kísérletben több mint 2200 tinédzsert vontak be, felüket beoltották, másik felük placebót kapott. 

Az eredmények szerint a placebót kapott tinédzserek közül tizennyolcnál azonosítottak koronavírus-fertőzést, míg a valóban beoltottaknál egyetlen esetben sem. A beoltott tizenévesek a felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokról számoltak be, mint a fejfájás, karzsibbadás és fáradtság – jelentette az NBC News

A biztató eredmények fényében a Pfizer azt tervezi, hogy kérvényezi a vakcina vészhelyzeti jóváhagyását az Egyesült Államokban, hogy még a szeptemberben induló iskolaév előtt megkezdhessék a fiatalok vakcinálását. Persze ehhez elegendő vakcina kell, de ez már egy másik kérdés. 

Az amerikai hatóságok december végén engedélyezték a Pfizer-oltások beadását a 16 éves és idősebb fiatalok számára.

Az AP amerikai hírügynökség rámutat, hogy a világjárvány leküzdéséhez elengedhetetlen a gyerekek beoltása, nem beszélve arról, hogy normalizálná az oktatást, és elősegítené a fiatalok visszatérését az iskolákba. 

A Pfizer vizsgálatát még nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre a kutatók és a cég szavában lehet csak bízni. Fontos eleme a kutatásnak, hogy milyen mértékben produkált antitesteket a beoltott gyerekek szervezete. A kutatók szerint nagyon nagy mértékben.

Nem a Pfizer az egyetlen cég, amely lejjebb akarja vinni az oltási korhatárt, a szintén amerikai Moderna is éppen teszteli a 12 és 17 év közötti korosztályt. 

Az AstraZeneca a múlt hónapban kezdte meg a kísérletezést a 6 és 17 év közötti korcsoportban, a Johnson & Johnson pedig saját vizsgálatot tervez. A kínai Sinovac nemrég nyújtotta be a kínai hatóságokhoz azokat az előzetes vizsgálati eredményeket, melyek szerint a vakcinája már hároméves kortól is bevethető. 

Mindeközben javában zajlanak a Pfizer és a Moderna kísérletei a 12 év alatti gyerekeken. 

Rovatok