Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú barnamedvét számoltak össze a Pireneusokban

2021. április 1., csütörtök 20:46

Soha nem volt még ilyen sok medve a francia Pireneusokban – olvasható a Réseau Ours Brun (ROB) állatvédő szervezet portálján. 

A szervezet adatai szerint 2020-ban hatvannégy barnamedvét, köztük tizenhat bocsot számoltak össze a francia-spanyol határon található hegységrendszerben és 

a megfigyelések kezdete óta még soha nem fordult elő, hogy egyetlen évben kilenc almot találjanak.

A híradásból kiderül, hogy 1995 óta folyamatosan nő a medvepopuláció, a megfigyelések kezdetén még a tízet sem érte el az ott élő barnamedvék száma, míg 2019-ben már ötvenkilenc állatot számoltak össze.

Az állatvédők hangsúlyozzák, hogy a látványos szaporulat még mindig nem elég, mert minimum ötven szaporodásképes egyedre és genetikai sokféleségre van szükség, amit a francia kormány 2028-ig szóló terve is előirányoz.

Örömtelinek tartja a civil szervezet azt is, hogy jelentősen csökkent a tavalyi évben a medvék által a haszonállatokban okozott kár, hiszen hatszázharminchat példány pusztult el vagy sebesült meg medvetámadásban, nagyjából a fele a tavaly előttinek, amikor ez a szám ezerkétszáz volt.

A medveszámlálók szép szaporulatra számítanak idén is, mivel szerintük tizennégy vagy tizenöt nősténynek is utódai születhetnek 2021-ben.

Rovatok