Index Vakbarát Hírportál

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot

2021. április 2., péntek 19:04

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot – jelentette be pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Ausztria Rudolf Anschober osztrák egészségügyi tárcavezetővel egyeztetve bilaterális úton segít koronavírus elleni oltóanyaggal Csehországon – közölte Kurz. Mint mondta, nagyon kedvezően értékelik azt, hogy más uniós tagállamokból is hajlandóságot látnak erre.

Az európai uniós tagországok zöme megegyezett csütörtökön abban, hogy a lélekszám-arányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt leginkább rászoruló országok között; három tagállam – Ausztria, Csehország és Szlovénia – elutasította az egyezséget, ezért számukra a lélekszám-arányosan járó mennyiség nem változik. Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal.

Kurz bírálta a megállapodást, mondván, hogy Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, ennek ellenére nem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében.

Igazságtalannak és a szolidaritással ellentétesnek találjuk, hogy éppen Csehország nem kapna támogatást

– hangsúlyozta Kurz. A 2,85 millió szolidaritási vakcinát Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia között osztják el. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszám-arányosan is járó részt.

Rovatok