Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia még mindig nem tudja se kiköpni, se lenyelni az orosz vakcinát

2021. április 2., péntek 08:49

Szlovákiában még mindig nincs döntés a kormánybuktató orosz vakcináról. A Szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet már átadta hivatalos állásfoglalását az egészségügyi minisztériumnak, amely a laboreredményekre vár.

Egy hónapja érkezett meg Szlovákiába az első Szputnyik V vakcina, amelyet azóta sem adtak be egyetlen szlovák állampolgárnak sem az ország területén. Március 1-jén 200 ezer adag vakcina érkezett Kassára, de a további megrendelt 400 ezer oltóanyag már nem érkezett meg. A Szlovák Állami Gyógyszerfelügyelet elvégezte a tesztelést, véleményét megküldte az egészségügyi tárcának. 

Igor Matovič korábbi kormányfő és Marek Krajčí akkori egészségügyi miniszter szerint az orosz oltóanyag 40 százalékkal teheti tempósabbá a lakosság immunizálását. A hónap eleji lendület azonban hamar elveszett, miután a kormány néhány politikusa (Ivan Korčok, Martin Klus) az orosz vakcinában egy új hibrid hadviselést vélt felfedezni – és ezzel a felbomlás szélére sodorta a koalíciót. Főként Az Emberekért párt tiltakozott. Veronika Remišová pártelnök, miniszterelnök-helyettes hangoztatta: az egészségügyi miniszter engedélyével Szlovákia megkerüli a közös európai gyógyszerpolitikára vonatkozó irányelveket. Az uniós tagállamokban ugyanis csak azokkal a vakcinákkal oltanak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott. Ez egyelőre a Szputnyik V esetében nem történt meg, vagyis Magyarország mellett Szlovákia lett a második olyan tagállam, amely mégis vásárolt orosz vakcinát. 

Az orosz vakcinák szerepe nyomán kirobbant kormányválságban Szlovákiának új miniszterelnöke lett Eduard Heger volt pénzügyminiszter személyében. 

Ezzel Szlovákia lett az első uniós ország, ahol a kormány a koronavírus-járvány kezelésébe bukott bele.

Sokan azt hitték, hogy a kormányfőváltással elcsitul a vita az orosz vakcinákról is. Csalódniuk kellett: a kritikus hangok annak ellenére nem szűntek meg, hogy Németország, Ausztria és több más nyugat-európai ország is sorban áll Moszkvában az orosz vakcináért – írja a körkép.sk.

Szlovákiában eddig három vakcinát használtak a lakosság immunizálására: a Pfizer–BioNTech készítményét, az AstraZenecáét és a Modernáét. Az már biztos, hogy az első negyedév végére egyik gyártó sem tudta teljesíteni a vállalásait, ezért Szlovákiának is hatalmas szüksége lenne az orosz oltóanyagra. 

A szlovák sajtó most megjegyzi: ha a Szlovák Gyógyszerfelügyelet zöld utat ad a Szputnyik V-nek, akkor már csak az egészségügyi minisztériumon múlik, hogy elkezdjék beadni a lakosság azon részének, akik ezt a fajta vakcinát kérik. A tárca azonban Brüsszelre zöld jelzésére vár.

Igen ám, de ha Breton Thierry közös piacért felelős biztos korábbi kijelentéseiből indulunk ki, akkor az uniós hatóságok a Szputnyik regisztrációjával szép csöndben kivárnak addig, amíg meg nem szűnik a hiány a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a most útjára engedett Johnson & Johnson vakcinából. Tehát addig várnak, amíg értelmét nem veszti az orosz vakcina beszerzése. 

(Borítókép: Igor Matovic sajtónyilatkozatot ad a Kassai Nemzetközi Repülőtéren 2021. március 1-jén. Fotó: PETER LAZAR / AFP)

Rovatok