Index Vakbarát Hírportál

A hadsereg ismét tüzet nyitott a tüntetőkre Mianmarban

2021. április 3., szombat 13:55

Ismét tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre, és öt embert megöltek szombaton a mianmari hadsereg osztagai helyi források szerint.

Három ember Monyva városában vesztette életét, amikor a katonák a tüntetők közé lőttek – jelentette a Myanmar News hírügynökség. Bago és Thaton városában is agyonlőttek két embert a Bago Weekly Journal online kiadása szerint.

Szakadatlanul tüzeltek villanógránáttal és éleslőszerrel 

– tájékoztatta a Reuterst mobiltelefonján egy tüntető, akinek a szeme láttára lőttek fejbe egy embert. 

Az AAPP emberi jogi szervezet szombati közleménye szerint a február 1-jei hatalomátvétel óta a hadsereg és a rendőrség 550 embert ölt meg, ráadásul az áldozatok között 46 gyermek is van. A legnagyobb fegyveres etnikai csoportok közé tartozó Karen Nemzeti Unió pedig azt közölte, hogy a Thaiföld határa mellett fekvő, északi Karen államból több mint 12 ezren kényszerültek menekülésre a hadsereg bombázásai elől.

Az állami média viszont arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat.

Mióta a hadsereg átvette a hatalmat, Mianmar lakosai csaknem naponta az utcára vonulnak, hogy a demokratikusan megválasztott kormány visszaállítását követeljék. A Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Csí kormányfőt a hadsereg fogva tartja. 

Rovatok