Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg, és több százezer magyar sem úszta meg a nagy adatkiszivárgást

2021. április 4., vasárnap 22:08

Óriási adatszivárgás történt a Facebooknál, mintegy 533 millió felhasználó személyes adatai váltak szabadon elérhetővé egy fórumban. 

Úgy tűnik a közösségi oldal vezérigazgatója, Mark Zuckerberg sem úszta meg, az ő lakóhelye, születési és házassági adatai mellett a Facebook-azonosítója és telefonszáma is kiszivárgott 

– írja a Business Insider a The Sunra hivatkozva. 

A Zuckerberg-adatokra Dave Walker kiberbiztonsági szakember hívta fel a figyelmet, gúnyosan megjegyezve, hogy ha az újságírók nem tudnak közleményt kicsikarni a Facebook-vezérből, könnyebb dolguk lesz, ha megpróbálják a kiszivárgott telefonszámon utolérni. 

Walker hozzátette: a Facebook két másik alapítója, Chris Hughes és Dustin Moskovitz adatai is szabad prédává váltak. 

A közösségi oldal szóvivője a Business Insider megkeresésére szűkszavúan annyit közölt, hogy az adatok régiek, szabad fellelhetőségüket már 2019-ben felfedezték, és röviddel később meg is oldották a problémát. Zuckerberg adatiról pedig egy szót sem ejtett. 

Magyarok is érintettek

A Telex szúrta ki a Kiberblog oldalon, hogy az adatszivárgásnak mintegy 377 ezer magyar érintettje is van. 

Közülük 208 felhasználó dolgozik valamely minisztériumban, 108-an a rendőrségnél, 294-en a Honvédségnél, 14-en pedig a Parlamentben.

Legalábbis a Facebookon ezeket a helyszíneket jelölték meg munkahelyükként. 

A Kiberblog felhívja a figyelmet, hogy annak fényében, hogy a tombolt az Androidos telefonokat fertőző FluBot-járvány, különösen rossz hír az, hogy nyilvánossá vált egy 377 ezres telefonszámlista. Ehhez még hozzájön a többi személyes adat, ami a Kiberblog szerint

lehetőséget nyújt a kiberbűnözőknek, hogy célzott, még hihetőbb adathalász-támadásokat indítsanak a mit sem sejtő emberek ellen. 

Éppen ezért érdemes még körültekintőbben eljárni, ha gyanús üzenetet kap az ember. 

Rovatok