Index Vakbarát Hírportál

Szünetel a közösségi közlekedés Kijevben a koronavírus miatt

2021. április 5., hétfő 13:14

Eddig csak élelmiszerboltba, gyógyszertárba, vagy a legszükségesebbnek minősített termékeket árusító üzletekbe lehetett menni, mostantól azonban piac, iskola és óvoda sincs, de még a közösségi közlekedést sem lehet már használni. Emiatt sokan gyalog mennek munkába vagy stoppolnak. A taxisok felemelték a viteldíjat, ennek akár a négyszeresét is elkérik. Közben egyre növekszik a gépkocsiforgalom a városban. 

A hatóságok a nemzeti gárda tagjaival megerősítve csoportokban járőröznek a fővárosban, és ellenőrzik, hogy a közösségi közlekedési eszközökre csak engedéllyel rendelkezők szálljanak fel, és ne legyenek a megengedettnél többen egy járművön. Ellenőrzik továbbá azt is, hogy ne csoportosuljanak az emberek a parkokban és a tereken, valamint az üzleteket is, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

Bár kevesebb volt az elmúlt 24 órában a regisztrált napi fertőzöttek száma, még így is sokan, 10 179-et regisztráltak hétfőre. Pénteken 20 341 koronavírusost azonosítottak. Ez rekordnak számít. Vasárnapra 254-en haltak meg. Kórházban azonban az elmúlt napokhoz képest kevesebb, 3275 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került. A legtöbb pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében van. 

Az ukrán elnök rendeletben jóváhagyta a nemzeti oltási tervet, miszerint év végéig a felnőtt lakosság felét be kell oltani koronavírus ellen. Vasárnap mindössze 1258-an kaptak oltást. Összesen eddig 291 8124-en a mintegy 42 millió lakosú országban – írta a Magyar Távirati Iroda.

Rovatok