Index Vakbarát Hírportál

Az olaszok továbbra is oltanak az AstraZenecával

2021. április 6., kedd 20:26

Pierpaolo Sileri olasz egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy nem függesztik fel az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását – írja az MTI.

A politikus a SkyTG24-nek adott interjúban kijelentette, hogy nem az olasz hatóságok, hanem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatáskörébe tartozik az, hogy döntsenek az AstraZeneca használatáról. 

Vagy tovább használjuk az AstraZenecát, vagy felfüggesztik az alkalmazását, vagy – és ez a legvalószínűbb – korlátozzák a beoltandók életkorát

– vélekedett a politikus arra vonatkozóan, hogy milyen döntés születhet. 

Hozzátette, hogy a korlátozás elsősorban a fiatalabb nőkre vonatkozhat, mivel leginkább az ő esetükben tapasztalható „nagyon ritka rendellenesség” előfordulása.

Az egészségügyi államtitkár emellett károsnak nevezte, ha minden ország más és más utat követ, és az egyik használja, a másik felfüggeszti az oltóanyag alkalmazását.

Az AstraZeneca biztonságos, több előnye van a beadásának, mint hátránya 

– jelentette ki Pierpaolo Sileri. Hozzátette: „Mivel nincsen elegendő oltóanyag, és védelmet kell nyújtani az időseknek, jelenleg az előnyöket kell szem előtt tartani.”

Az államtitkár a fentiekben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője, Marco Cavaleri korábbi kijelentéseire reagált, aki egy interjúban azt közölte, hogy összefüggés van az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával való oltás és a vérrögképződéses esetek között.

A tisztségviselő szavai többeket megijesztettek az olaszországi oltóállomásokon.

Nápolyban – ahol hetven év körüliek oltása zajlott AstraZenecával – az idősek egy része magyarázatot követelt.

A helyi egészségügyi hatóság vezetője a helyszínre sietett, és megnyugtatta az oltásra várókat.

Olaszországba az év eleje óta több mint 4 millió dózis AstraZeneca érkezett. Ezzel a vakcinával oltották be többek közt a 73 éves Mario Draghi miniszterelnököt is. Március 15-én az olaszok néhány napra felfüggesztették ugyan az AstraZeneca használatát, de később folytatták az oltást a vakcinával. 

Kedd estig összesen 11,3 millió olaszt oltottak be, közülük 3,5 millióan kapták meg a második dózist is.

Rovatok