Index Vakbarát Hírportál

Mianmari polgárháborúra figyelmeztet Moszkva

2021. április 6., kedd 21:35

Óva intett az orosz külügyminisztérium a szankciók alkalmazásától a mianmari juntával szemben, ami a tárca szerint a jelenlegi helyzetben nem vezet célra, és rendkívül veszélyes következményekkel járhat.

Moszkva szerint a szankciókkal történő fenyegetőzések és a nyomásgyakorlás politikája végső soron a felek összeugrasztásához vezet, ami „totális polgárháborúba" sodorhatja a mianmariakat. 

Oroszország ezért ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsát megkerülve bevezetett egyoldalú szankciókat, amik a kívánttal ellentétes hatást, és a nemzetközi kapcsolatrendszerben destabilizációt váltanak ki – írja az MTI.

A tárca szerint Oroszország elemzi a mianmari eseményeket, és a jelenlegi hatóságokkal való együttműködés folytonosságának szavatolását tervezi, köztük a katonai szférában. A minisztérium szerint Moszkvában „figyelmesen nyomon követik és elemzik a jelenlegi mianmari eseményeket", és a jövőben figyelembe veszik őket akkor, amikor majd meghatározzák, melyek a legmegfelelőbb utak a mianmari hatóságokkal való együttműködéshez.

A Kreml mindazonáltal aggodalmának adott hangot a civil halálesetek növekvő száma miatt. Eddig legalább 564 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a tüntetések során.

Rovatok