Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is ajánlja az AstraZenecát az európai felügyelet

2021. április 7., szerda 17:03

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra is ajánlja az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait – jelentette a gyógyszerügynökség szerda délután. 

Mint megírtuk, Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban bejelentette: összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az Európai Gyógyszerügynökség erre úgy reagált: még vizsgálják az AstraZeneca oltóanyagának esetleges mellékhatásait.

Ezen vizsgálatok eredményeit szerdán közölte honlapján az EMA, megerősítve, hogy

van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a világban tapasztalt kevés vérrögképződéses eset között. ennek ellenére ajánlják a vakcinát. 

Az EMA tájékoztatása szerint fel kell hívni az egészségügyi dolgozók, valamint a beoltottak figyelmét arra, hogy mellékhatásként az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

A gyógyszerügynökség tájékoztatójában felhívta a figyelmet: az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZenecával. Mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig belső szerveket érintő trombózisról, közülük 18-an vesztették életüket.

A jelentett esetek többsége 60 év alatti nőknél fordult elő az oltást követő két héten belül.

Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Az esetek kivizsgálása folytatódik – közölték.

Hozzátették, az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) a vérrögképződés esetleges veszélye esetén az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. Vérrögképződésre, vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti az esetleges szövődmények kialakulását – írják. A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben előfordul

Elmondták továbbá, hogy az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.

Ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki meghal a koronavírusban, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként veszti életét

– hangsúlyozta egy korábbi sajtótájékoztatón Emer Cooke, az EMA igazgatója.

A brit gyógyszerügyi hatóság (MHRA) szerdai sajtótájékoztatóján a szervezet vezetője és helyettes vezetője szintén elmondta, hogy az oltás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatot. Jonathan Van-Tam, angol tisztifőorvos-helyettes elmondta, hogy felülvizsgálják az oltáso tervet, és a harminc év alatti korcsoportban, ahol a mellékhatások jelentős része előfordult, az AstraZeneca helyett alternatív oltóanyagot fognak felajánlani. Azonban akik már megkapták a vakcinából az első dózist, azok fogadják el a második adagot is.

(Borítókép: Újonnan  érkezett, koronavírus elleni  AstraZeneca- oltóanyag Kaposváron 2021. március 30-án.  Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok