Index Vakbarát Hírportál

WHO: az AstraZeneca és a vérrögök közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített

2021. április 8., csütörtök 10:03

Az AstraZeneca Covid–19 elleni védőoltása és a vérrögképződés ritka formája közötti kapcsolat lehetséges, de nem megerősített – közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Különleges kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy teljesen megértsük az oltás és az esetleges rizikófaktorok közötti lehetséges kapcsolatot

– hangsúlyozták közleményükben az ENSZ egészségügyi szervezetének vakcinákkal foglalkozó szakértői. A szakértők azt is megjegyezték, hogy ezek az igen aggasztó jelenségek nagyon ritkák, tekintettel arra, hogy eddig közel 200 millió embert oltottak be világszerte az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal.

A WHO független szakértőkből álló albizottsága, amely szerdán ülésezett, közölte: 

továbbra is folytatja az új adatok megvizsgálását, a jövő héten ül össze ismét, és szükség esetén új ajánlásokat adnak ki.

A WHO-szakértők klinikai orvosokból – hematológusokból és más szakorvosokból – álló bizottság felállítását is javasolják, hogy kidolgozzák az AstraZeneca vakcinájával történt oltás után jelentkező, atípusos trombózisos esetek diagnosztizálásának és kezelésének a legjobb módszereit.

Röviddel a WHO közleménye előtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jutott arra a következtésre, hogy a vérrögöket az AstraZeneca-oltás nagyon ritka mellékhatásának kell tekinteni, és úgy ítélte meg, hogy a vakcina előnyei meghaladják a kockázatait. Erre reagált az AstraZeneca, mint írták, továbbra is aktívan együttműködnek a hatóságokkal, az előírásokat teljesítik, és már dolgoznak azon, hogy részletesen kivizsgálják az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot, valamint ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

Rovatok