Index Vakbarát Hírportál

Dagad a Petry-botrány, a német külügy elutasítja Gulyás Gergely szélsőséges kijelentéseit

2021. április 9., péntek 10:59

Diplomáciai botránnyá dagadt a Petry-ügy. Tegnap a német külügyminisztérium visszaszólt a magyar kormánynak, és határozottan elutasította Gulyás Gergely kijelentéseit. Csütörtökön a magyar külügyminisztérium bekérette a budapesti német nagykövetség ügyvevőjét is.

A csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis megkérdőjelezte Németország jogállamiságát, és arról is beszélt, hogy „a 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, ha a 21. században is lenne”. A Reuters cikke szerint a német külügyi tárca ügyvivő vezetője mindennemű nemzetiszocialista vádat elutasít.

Mint ismert, Petry Zsoltot azután rúgták ki a berlini Hertha BSC-től, hogy a Magyar Nemzetnek interjút adott. Ebben a kapusedző a bevándorlás-politikáról úgy vélekedett, hogy nála ez az „erkölcsi leépülés megnyilvánulása”. Gulácsi Péterről, aki korábban kiállt a szivárványcsaládok mellett, azt mondta, hogy szerinte jobb lenne, ha inkább a futballra koncentrálna és nem fogalmazna meg semmilyen álláspontot társadalmi kérdésekben, mert az Petry szerint megosztja a közvéleményt.

Közben Marcus Jung, a Hertha BSC szóvivője elmondta, hogy a klub „aktívan támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlőséget és a toleranciát”. Ez írásba van foglalva a klub és a munkavállalói által aláírt sokszínűségi chartában, amelyet a nyilatkozatával megsértett Petry Zsolt.

Petry Zsolt ügye egyébként Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában is szóba került. A miniszterelnök azt mondta, ez „ingoványos talaj”, majd kijelentette, nem kritizálja Németországot. Azt azért hozzátette, szerinte a liberális politika ma Európában elnyomó, és aki másként vélekedik, elnyomják vagy megbüntetik.

(Borítókép: Petry Zsolt. Fotó: City-Press / Getty Images)

Rovatok