Index Vakbarát Hírportál

Német és norvég kutatók: van kapcsolat az AstraZeneca és a trombózis közt

2021. április 11., vasárnap 07:26

Német és norvég kutatók is arra a következtetésre jutottak, hogy van összefüggés az AstraZenecával való oltás és a trombózisos esetek közt – írja a TrialSiteNews. A német Institut für Transfusionsmedizin und Immunologie (ITI) nevű tudományos intézmény kutatói a New England Journal of Medicine (NEJM) nevű tudományos szaklapban tették közzé vizsgálatuk eredményét. 

 A tudósok a trombózist elszenvedő páciensek vérképét vizsgálva arra jutottak, hogy 

az astrazeneca-oltás által kiváltott immunválasz  – ritka esetekben – valóban okozhat vérrögképződést.

A szakértők javaslatot tettek a jelenség hivatalos elnevezésére is: lényegében „oltás által kiváltott immuntrombocitopéniának” (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT) neveznék. 

A német kutatók összesen 11 olyan páciens vérképét vizsgálták meg, akinél vérrögöt vagy alacsony vérlemezkeszámot diagnosztizáltak 5–16 nappal az oltást követően. Közülük 2 férfi és 9 nő volt. Életkoruk 22 és 49 év közé esett, átlagéletkoruk pedig 36 év volt. A trombózist az oltás utáni ötödik és tizenhatodik nap közt szenvedték el, közülük hatan el is hunytak a vérrögképződés miatt. 

Norvég kutatók hasonló eredményre jutottak egy másik vizsgálatban. Az Oslói Egyetemi Kórház tudósai öt páciens – 4 nő és 1 férfi – vérképét vizsgálták, akik az oltás utáni hetedik és tizedik nap közt szenvedtek el trombózist. Az ő életkoruk 32 és 54 év közé esett, közülük hárman haltak meg a vérrögképződés miatt.

Elemzésük alapján a norvég tudósok is azt állítják, hogy vélhetően az oltás által kiváltott immunválasz vezetett a vérrögképződéshez. „A VITT egy olyan ritka, új jelenség, ami szörnyű következményekkel járhat egészséges fiatal felnőttek számára, ezért az ő esetükben érdemes alaposan megvizsgálni az oltással járó kockázatot és hasznot” – írták.

Hozzátették emellett azt is, hogy a jelenség szerintük gyakoribb lehet annál, mint ahogy azt a korábbi tudományos kutatások állították. 

Cikkünk megjelenését követően megérkezett az AstraZeneca gyógyszercég állásfoglalása is. Mint írják, 

a The New England Journal of Medicine (NEJM) orvosi szaklapban közzétett elemzés jelentős mértékben hozzájárul a rendkívül ritka, alacsony vérlemezkeszámmal társuló véralvadási eseményekkel kapcsolatos bizonyítékokhoz. Ezeket az eseteket is vizsgáljuk az összes többi, rendelkezésre álló adat mellett.

A gyógyszergyártó cég leszögezte azt is, hogy aktívan együttműködik meghatározó nemzetközi szakértőkkel és a hatóságokkal annak érdekében, hogy megérthető legyen az ezen események és a Covid–19 vakcinák közötti esetleges kapcsolat, ideértve a további átfogó tudományos vizsgálatok elvégzését is.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az EU és az Egyesült Királyság hatóságai, valamint a WHO megerősítették, hogy a Covid–19 elleni AstraZeneca-vakcina (ChadOx1 nCov-19) magas szintű védelmet nyújt az enyhe és súlyos lefolyású Covid–19 ellen egyaránt, és hogy ezek az előnyök továbbra is messze felülmúlják a kockázatokat. Mint írják, világszerte már közel 200 millió embert oltottak be a cég által fejlesztett vakcinával. 

Rovatok