Index Vakbarát Hírportál

Olaszország elhibázott oltási stratégiája: alig oltják az időseket

2021. április 12., hétfő 07:33

Az olasz kormány decemberben bejelentette oltási kampányát, de szabad kezet adott mind a 20 olasz tartománynak, hogy azok – helyi szinten – oltsanak saját belátásuk szerint, fenntartva a kormányzati iránymutatás által megszabott menetrendet. De az oltakozás során kiderült, hogy a tartományok sokkal inkább a 60 év alattiakat kezdték el beoltani, mintsem az idősebb korosztályt. Így pont az ellenkezője történt annak, amit ígértek.

Más európai országokkal ellentétben Olaszországban nem az időseket oltják első körben. Annak ellenére sem, hogy a járvány leginkább őket érintette – írja a Reuters. A szakértők azt az álláspontot erősítik, hogy a gyorsabb védelem biztosításának elmulasztása több ezer ember életébe kerül. 

Mario Draghi olasz miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Olaszországnak le kell állítania a 60 év alattiak oltását, és 

inkább az idősek védelmére kellene koncentrálni.

A 73 éves kormányfő néhány héttel ezelőtt megkapta az AstraZeneca-vakcinát, ám a hetvenes éveiben járó korosztály átoltása nagyon lassan halad: a hatmillió 70 és 76 év közötti olasznak nagyjából a 10 százaléka jutott eddig vakcinához. Viszont nagy felháborodás van a 80 év felettiek körében, akik már februárban regisztráltak, de mindmáig nem kapták meg az oltásra hívó sms-t.

Kivételezett csoportok 

Soron kívül kaphattak oltást a

könyvelők, ügyvédek, bírók, újságírók, egyetemi oktatók vagy betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is, akik megelőzték a védett kategóriaként elsőbbséget élvező időseket és krónikus betegeket.

Az olasz kormányfő elítélte azokat, akik különböző kibúvókkal megkerülik a korosztályok szerint zajló oltást, és másokat megelőzve jutnak vakcinához. A pénteken közzétett adatok szerint számuk meghaladja a kétmilliót.

A miniszterelnök az újságíróknak azt a költői kérdést tette fel, hogy

milyen lelkiismerettel merészel beállni valaki a sorba, tudván azt, hogy egy 75 éves vagy annál idősebb embert, vagy egy krónikus beteget kitehet annak a veszélynek, hogy az akár meg is halhat, mert nem jut neki oltóanyag?

Várakozás, várakozás, már akinek

A regionális területi vezetők állítása szerint – írja a Reuters – betartották a kormányzati irányelveket. Az idősek beoltásának késedelmét az oltóanyag-szállítással kapcsolatos problémák okozzák.

Mateo Villa, az ISPI agytrösztkutatója szerint 

11 900 életet menthettek volna meg, ha az idősebb korosztályra nagyobb figyelmet fordítanak az oltakozás során.

Szerinte a római kormányzat nem ellenőrizte, felügyelte kellőképpen az oltások folyamatát, sőt mi több, egyes régiók akár versengtek is egymással, hogy vajon melyikük tud gyorsabban oltani. 

Az olasz alkotmány értelmében – még járvány idején is – minden régió széles körű autonómiával rendelkezik az egészségügyi döntéshozatalban. Minden tartományban regisztrációt követően lehet megtudni az oltás pontos idejét. Viszont a regisztráció után már egy algoritmus válogat a jelentkezők között, és az alapján dől el, ki mikor kaphatja meg a vakcinát.

Így került kellemetlen helyzetbe a Reuters hírügynökség riportja szerint egy 81 éves férfi, Franco Perco is. Számos telefonhívást indított, erőfeszítéseket tett az online foglalásra is, ám még mindig várja a beoltásának időpontját.

Szicíliából az a hír érkezett, hogy egy pap saját gyülekezetét – életkortól függetlenül – szabadon beoltathatja. 

Andrea Costa egészségügyi aljegyző elmondása szerint 

lesz még idő a jövőben azt elemezni, mi történt, de most a lehető leggyorsabban kell oltanunk, hogy visszakaphassuk a normális életünket.

Olaszországban a lakosság 16,2 százalékát már beoltották, és a tervek szerint az április közepén induló újabb oltási kampányban már azzal számolnak, hogy 

szeptember végére a lakosság mintegy 80 százaléka megkapja az ellenanyagot.

(Borítókép: Koronavírus elleni oltásra várnak 80 éven felüliek a milánói Niguarda kórháznál 2021. február 18-án. Fotó: Mourad Balti Touati / MTI / EPA / ANSA)

Rovatok