Index Vakbarát Hírportál

Afganisztánba látogatott az amerikai külügyminiszter

2021. április 15., csütörtök 16:56

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok, majd a nemzetközi koalíció többi tagja is bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja csapatait az országból.

Az amerikai diplomácia vezetője többek között Asraf Gáni afgán elnökkel és Abdulla Abdullával, a nemzeti megbékélési tanács vezetőjével találkozott a fővárosban.

Az oka annak, hogy ilyen röviddel az előző esti elnöki beszédet követően itt vagyok, hogy jelenlétünkkel demonstráljuk az Afganisztán melletti tartós elkötelezettségünket

– mondta Blinken.

A partnerség megváltozik, de maga a partnerség tartós lesz

– fogalmazott. A külügyminiszter utalt Joe Biden elnök azzal kapcsolatos szavaira, hogy Washington diplomáciai és pénzügyi támogatást fog nyújtani Kabulnak, illetve továbbra is segíteni fogja a békemegállapodás megkötését az iszlamista tálib lázadókkal.

Gáni kiemelte, hogy tiszteletben tartják a döntést, és ahhoz igazítják a kormány prioritásait.

Miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy szeptemberre vonja ki az összes katonáját a dél-ázsiai országból, csütörtökön a radikális iszlamista tálib lázadók az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok azonnali kivonását követelték.

A felkelők szerint Washington megsértette a köztük és a Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban született dohai megállapodást, amely az amerikai csapatok május 1-jéig való kivonását irányozta elő az országból.

A tálibok közleményükben figyelmeztettek: a megállapodás megsértése

megnyitotta az utat a tálib harcosok előtt, hogy a szükséges ellenintézkedésekhez folyamodjanak.

A radikális iszlamisták felszólították az amerikai és a nemzetközi erőket, hogy „azonnal” hagyják el az országot, mindenféle további kifogás nélkül.

A tálibok és az előző amerikai kormány közötti egyezmény értelmében Washington vállalta, hogy május 1-jéig kivonja összes katonáját Afganisztánból. A tálibok cserébe azt ígérték, hogy megszakítják a kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal és egyéb terrorszervezetekkel, illetve béketárgyalásokba bocsátkoznak a kormánnyal.

A tálibok korábban közölték, hogy ismét támadásokat fognak végrehajtani az amerikai és nemzetközi katonák ellen, amennyiben Washington nem vonja ki csapatait az országból május 1-jéig. Közölték továbbá azt is, hogy nem vesznek részt semmilyen nemzetközi békekonferencián, amíg nem véglegesítik a csapatkivonást.

A béketárgyalások dacára továbbra is háború dúl Afganisztánban, ahol a NATO és partnerországai jelenleg is mintegy tízezer katonával segítik a demokratikusan megválasztott afgán kormányhoz hű erőket az iszlamista szélsőségesek, köztük a tálibok elleni harcukban.

Rovatok