Index Vakbarát Hírportál

Diákújságírók ellen emeltek vádat Oroszországban

2021. április 15., csütörtök 09:05 | aznap frissítve

Házkutatást tartottak a DOXA nevű online diáklap moszkvai irodáiban, valamint annak szerkesztőinek otthonaiban. A hivatalos indok: fiatalokat bátorítottak illegális tevékenységen való részvételre. 

Az előzmény: a DOXA-n közzétettek egy videót, melyben arról beszéltek, hogy a fiataloknak nem kéne félniük attól, hogy szabadon kinyilvánítsák véleményüket az Alekszej Navalnij melletti tüntetéseken. A felvételen szót ejtettek arról is: törvényellenes azért kirúgni egyetemekről hallgatókat, mert részt vettek a tüntetéseken. Erre ugyanis az utóbbi időben több példa is volt. 

A DOXA szerkesztőinek nyilatkozata szerint az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) felszólította az oldalt a sérelmezett videó eltávolítására, aminek eleget is tettek. Ettől függetlenül a hatóságok mégis fiatalkorúak illegális tevékenységre való felbujtásával vádolják a szerkesztőket, amit három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnak – írja a Moscow Times

A rendőrségi akciót szerdán hajtották végre, a független diákhírportál szerkesztőit le is tartóztatták, bíróság elé állították, vádat emeltek ellenük és vizsgálati fogságba helyezték őket effektíve házi őrizet formájában. 

Precedens nélküli az a nyomás, melyet az újságírói közösségre gyakorolnak, de nem hagyunk fel tevékenységünkkel 

– olvasható a szerkesztői nyilatkozatban. 

A bíróság épülete elé több tucat fiatal vonult ki, hogy tiltakozásuk jeléül élőláncot alkossanak.

A szolidaritási akción részt vevő, egy kazanyi diáklap főszerkesztője, a Moscow Timesnak azt mondta, hogy bár nagyon sok diáklap létezik Oroszországban, valójában keveset lehet függetlennek nevezni, hiszen nagyon kevés mer kritikus hangnemet megütni az akadémiai közösséggel szemben. 

A DOXA-t 2017-ben alapították Nemzeti Kutató Egyetem Közgazdasági Főiskolán, Oroszország egyik legjobb gazdasági felsőoktatási intézetében. 2019-ben azonban megfosztották diákszervezeti státuszától a Moszkván végigsöprő nyári tüntetések után, mert az egyetem korlátozott keretek közé szorította a politikai aktivizmust az intézményben tanuló diákok és oktatók számára. Lényegében, aki az egyetemmel kapcsolatban áll, annak tilos politikai témákat megvitatni és „társadalmilag megosztó" tevékenységekben, például tüntetéseken részt venni. 

Rovatok