Index Vakbarát Hírportál

Szívritmuszavar és kipufogógáz is szerepet játszhatott George Floyd halálában?

2021. április 15., csütörtök 08:02

Egy, a George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőrt védő szakértő szerint szívritmuszavar okozhatta a fekete férfi halálát –  írja a Reuters

Dr. David Fowler – aki 2019-ig törvényszéki patológusként dolgozott Maryland államban – azt állítja, hogy George Floyd halálához egy hirtelen fellépő szívritmuszavar (arrhythmia) is hozzájárult. Állítása szerint ez utóbbi a férfi magas vérnyomása, valamint érszűkület következtében alakulhatott ki. 

Hozzátette: az is elképzelhető, hogy azok a kipufogógázok is hozzájárulhattak a fekete férfi halálához, amelyek a rendőrök autójából eredtek, miközben a férfi a földön feküdt. George Floyd vérében ugyanis halála után jelentős mennyiségű károsanyagot – többek közt szén-monoxidot –találtak. 

Dr. David Fowler mindennek jegyében arra hívta fel a figyelmet: nem biztos, hogy Derek Chauvin gyilkosságot követett el George Floyddal szemben, hanem elképzelhető, hogy „csak” mulasztással elkövetett emberölésért kell felelnie. E kérdésben azonban ő maga végül nem foglalt állást.

A szakértő ugyanakkor abban az egyetértett az ügyészekkel, hogy George Floydot azonnal, a helyszínen meg kell volna próbálniuk újraéleszteni. 

A rendőr közel kilenc percen át térdelt George Floyd nyakán, miközben egy olyan fojtófogást alkalmazott, amelyet a rendőröknek nem lenne szabad használniuk. 

Korábban más orvosszakértők is felhívták arra figyelmet, hogy George Floydnak magas volt a vérnyomása, enyhe szívnagyobbodása volt, illetve hogy ópiumból készült fájdalomcsillapítókat is szedett. Ők viszont azt állították, hogy ezek nem járultak hozzá a halálához. 

Rovatok