Index Vakbarát Hírportál

Elfogyott a bizalom, de véget ért a bojkott a román kormányban

2021. április 15., csütörtök 18:27

Felhagytak az előző nap bejelentett bojkottal, és részt vettek a bukaresti kormány csütörtöki ülésén az USR-PLUS pártszövetség miniszterei, de médiaértesülések szerint személyes találkozójukon is elmondták Florin Citu liberális miniszterelnöknek, hogy megvonták tőle a politikai bizalmat.

Citu nem volt hajlandó ezt megerősíteni vagy cáfolni a kormányülés utáni sajtóértekezletén, az újságírók erre vonatkozó kérdéseit azzal hárította el, hogy a kormányülés is a koalíció működését bizonyítja, ezen fontos döntések születtek, és a maga részéről köszönetet mondott az USR-PLUS minisztereinek felelősségteljes hozzáállásukért.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR-PLUS által jelölt Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit.

Az USR-PLUS azt állítja, hogy folytatná a közös kormányzást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), de Citu nélkül. A koalíciós partnerek azonban nem siettek tárgyalóasztalhoz ülni, és egyelőre Klaus Iohannis államfő sem adta jelét annak, hogy közvetítene a koalíciós pártok között.

A bukaresti média úgy tudja: a PNL „időhúzásra játszik”, hogy lecsillapodjanak az indulatok, és nem hajlandó miniszterelnöke beáldozásával elégtételt szolgáltatni az USR-PLUS-nak. Úgy tűnik, hogy – miután a választások után kormányzati részvételének feltételéül szabta, hogy a PNL jelöljön más miniszterelnököt Ludovic Orban helyett – most már abba is belemenne, hogy a PNL-elnök térjen vissza a kormány élére. Ennek ellenére a PNL kitart Citu mellett.

A PNL mellett sorakozott fel az RMDSZ is, amely szerint egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy értékelte: az USR-PLUS elsiette állásfoglalását, és nem kellene ragaszkodnia Citu eltávolításához, mert az elfogadhatatlan. A koalíciós kormányzásban a közös értékek és a közös kormányprogram érvényesítése az elsődleges – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Rovatok