Index Vakbarát Hírportál

Rejtett kamerás felvétel miatt alakul a botrány a CNN körül

2021. április 17., szombat 21:38

Sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja a mainstream média azt a napokban nyilvánosságra került felvételt, amelyen a CNN belső titkairól, politikai elköteleződéséről beszél a vállalat egyik vezetője. A rejtett kamerás videót egy keményvonalas jobboldali szerkesztőség, a Project Veritas rögzítette. Etikátlan módszerükkel már korábban magukra haragították a szakmát, miközben anyagaik igazolják a kritikát: a magát objektívnek láttató fősodor sem független a befolyástól.

Szomorú összképet fest a sajtó morális állapotáról egy, az Egyesült Államokban most kibontakozó médiabotrány. A Project Veritas néven futó, leleplező anyagokra specializálódott portál a CNN műszaki igazgatójáról, Charlie Chesterről készített rejtett kamerás felvételt. A magukat gerilla-újságíróknak meghatározó csoport tagjai döbbenetes vallomást szedtek ki Chesterből, a piacvezető hírcsatorna magas beosztású vezetője egy sor botrányos, belső titkot a kamerába mond.

Chester például elárulja, hogy a BLM-mozgalom narratíváját támogatták központi utasításra, illetve, hogy a megfelelő felvételekkel igyekeznek rátermettnek, sportosnak mutatni Joe Biden amerikai elnököt. de beszél arról is, hogy lényegében a CNN-nek köszönhető, hogy Donald Trump republikánus exelnök elvesztette a 2020-as választásokat.

 Az eset több etikai dilemmát is felvet. A fősodrú sajtót egyre több vád éri az ideológiai elköteleződés, a politikai balra húzás miatt, a felvétel ezeket a kritikus hangokat igazolja. Az eset kedvező következménye lenne, ha a botrány a hitelesebb, középre pozicionált tájékoztatás felé mozdítaná el a mainstream médiát, beszédes ugyanakkor, hogy sem a magyar nyelvű, sem az angolszász sajtóban nem keltett nagy vihart az ügy.

A fősodor látszólag vonakodik a közvélemény elé tárni a sok szerkesztőségre nézve is kellemetlen ügyet. Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy a Project Veritas liberális szellemiségű szerkesztőségekről közöl kellemetlen anyagokat. A CNN-ről például már tavaly novemberben közöltek lejárató tartalmat, akkor a stáb értekezleteiről szereztek hangfelvételeket. Jeff Zucker, a vállalat elnöke a választási kampány hajrájában arra biztatta a szerkesztőséget, hogy a koronavíruson átesett Trump állapotát igyekezzenek rossz színben feltüntetni. Egy másik felvételen pedig Zucker azt kéri, hogy Joe Biden fiának, Hunter Bidennek korrupciógyanús ügyeit ne kezelje kiemelt helyen a hírcsatorna.

Az ügy akkor sem ütötte meg a fősodor ingerküszöbét, részben viszont megmagyarázza a távolságtartást, hogy nem mindig lehet leleplezésként tálalni ezeket a felvételeket. Charlie Chestert például Tinderen megbeszélt randik sorozatával húzta csőbe a Project Veritas, ami nemcsak szakmailag etikátlan, de megkérdőjelezi az anyag hitelességét is. A társát kereső műszaki igazgató látványosan igyekezett megfelelni a provokatív kérdéseknek, felnagyítva a CNN-en belüli állapotokat. Ráadásul a gerilla-újságírók sem objektivitásukról váltak híressé.

A Project Veritas még az amerikai jobboldali sajtón belül is fekete báránynak számít, etikátlan módszereikkel nemegyszer az egész szakma megvetését kiváltotta.

A szerkesztőséget 2017-ben érte utol a legnagyobb botrány, akkor a The Washington Postról készítettek elő leleplező anyagot. A liberális szellemiségű Post egy republikánus szenátor molesztálási ügyei után nyomozott, amikor a Project Veritas munkatársa a politikus egyik korábbi áldozataként jelentkezett be a szerkesztőségnél. A beszélgetés során azonban a Post munkatársai gyanút fogtak, és az állítólagos áldozatot kezdték megfigyelni. A szerkesztőségek közötti kémjátszmából a Washington Post került ki győztesen, leleplezve a Project Veritasa kétes módszereit. Az ügy következtében több republikánus szervezet, konzervatív szerkesztőség elhatárolódott, voltak, akik arra szólították fel követőiket, hogy a jövőben ne adakozzanak a szervezetnek. A Project Veritas ugyanakkor nemcsak a szakma utálatát, de a félelmét is kivívta magának. Erre utal, hogy – a gerilla-újságírók jelentőségét némileg túlértékelve – a Post újságírói Pulitzer-díjat kaptak a jobboldali szerkesztőséget leleplező cikkeikért.

(Borítókép: A CNN stúdiója. Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary)

Rovatok