Index Vakbarát Hírportál

Ki lesz Angela Merkel utóda?

2021. április 18., vasárnap 21:35

Armin Laschet élvezi a legnagyobb német konzervatív párt, a CDU támogatását, így ő lehet Angela Merkel utóda, és őt jelölthetik kancellárnak a szeptemberi német választásokon. De kihívója, Markus Söder, a bajor CSU elnöke sem adta fel a párharcot.

A tagság „széleskörűen támogatja” Laschetet. Paul Ziemiaknak, a CDU főtitkárának egy berlini pártmegbeszélés után tett hétfői bejelentése nem keltett meglepetést.

A végső döntés azonban még várat magára. Időközben ugyanis nem lépett vissza Markus Söder, a testvérpárt, a CSU vezetője, aki egy nappal a hétfői bejelentés előtt megerősítette, hogy ő is vállalná a megmérettetést. Hétfőn délután pedig a Keresztényszocialista Unió is közölte: kiáll jelöltje mellett.

Laschet a folytonosság jelképe

Az 1961-ben született Armin Laschet a legnépesebb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke.

Pártja, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU Németország eltelt 72 éve alatt 52 évig volt hatalmon. A szeptemberben leköszönő Angela Merkel folytatta Konrad Adenauernak a háború utáni években kezdett munkásságát.

Laschet 1999 és 2005 között volt néppárti EP-képviselő Brüsszelben, ahol elsősorban külpolitikai és költségvetési kérdésekre fókuszált. Merkelt azért bírálta, mert nem tanúsított kellő érdeklődést Európa iránt. „A francia elnök javaslataira későn reagál” – idézi a Politico Laschetet, aki ettől függetlenül osztja Merkel uniós nézeteit.

Bírálói szerint Russlandversteher.

Így nevezik Németországban azokat, aki elnézők Putyin Oroszországával szemben. „Oroszországra sok tekintetben szükség van” – mondta Laschet 2019-ben. Kínával szemben is megértő. Ennek oka az oda irányuló német export, amit Laschet nagyon is a szívén visel.

Az Egyesült Államok a legfontosabb, unión kívüli partnerünk. A technológia terén a világ vezető nemzete, és létfontosságú Európa biztonsága szempontjából

– mondta a nagyhatalmak kapcsán 2019-ben az amerikai nagykövetnek.

A biztonságot hazájában is fontosnak tartja. A szélsőségekkel és a terrorizmussal szemben zéró toleranciát hirdetett még 2016-ban, nyomban a berlini karácsonyi vásáron történt vérontás után.

A gazdaságpolitikában a fiskális óvatosságot részesíti előnyben a magas közkiadásokkal szemben. Jól kijön a zöldekkel, de saját tartományában „meggyőződéssel” kormányoz a vállalkozáspárti liberális demokratákkal, akik az alacsony adók és a pénzügyi korlátozások hívei – nyilatkozta a Frankfurer Allgemeine Zeitungnak.

Laschet támogatja klímaváltozás enyhítéséért vagy megakadályozásáért tett lépéseket, de úgy véli, azok nem fojthatják meg a gazdaságot. Bírálói szerint viszont 10 oldalas programjában csak egyszer szerepelt a „klíma” kifejezés, és akkor sem a klímaválság, hanem a megfelelő gazdasági légkör megteremtése kapcsán.

Söder a Bavaria One arca

Söder történelmet írhat, ha a CSU jelöltjeként végül ő lesz a kancellár. Ez ugyanis két elődjének nem sikerült. A bajor párt vezetője, Franz Josef Strauss 1980-ban, Edmund Stoiber pedig 2002-ben maradt alul, mindkét esetben a szociáldemokratákkal szemben.

Az Európán végig söprő járvány a korábbinál kiszámíthatatlanabbá tette a politikát. A válság dacára Söder megőrizte népszerűségét, noha a járványadatok Bajorországban nem jobbak a többi tartomány mutatóinál.

Ő maga egyébként néhány napja jelentette be, hogy München milliós nagyságrendben vásárolhat a koronavírus ellen kifejlesztett orosz Szputnyik V vakcinából, amennyiben azt engedélyezi az Európai Unió.

Hivatalos honlapján egy Star Trek bögrével fényképezkedett, amit feleségétől kapott ajándékba. Nem véletlenül.

Markus Söder ugyanis 2018-ban indította a Bavaria One programot.

A tízéves beruházási terv egy űrkutatási programot ölel fel. Bajorországban már most több mint 60 ezer embert foglalkoztató, 550 vállalkozás kapcsolódott a küldetéshez.

A Bavaria One portálja német és angol mellett bajor nyelven böngészhető, hivatalos arca pedig maga a bajor miniszterelnök, Markus Söder.

Évtizedek óta aktívan politizál: 1983-ban csatlakozott a Bajor Keresztényszociális Unióhoz, bár egy rövid kitérővel, a 90-es években, a Bajor Rádió riportere volt. Akkor szerzett tapasztalatait eredményesen hasznosította a közösségi média megjelenésekor.

Teniszezik, kerékpározik, úszik, a szesszel szemben a cukormentes kólát részesíti előnyben.

Befolyásos üzletasszony hírében álló feleségével és négy gyermekével a bajor közélet prominens személyisége.

„Ő egy politikai állat, aki a politikáért él” – mondta róla Roman Deininger, a Süddeutsche Zeitung újságírója, aki egy Söderről és a CSU-ról szóló könyv szerzője.

„Meghódítja az emberek szívét. A járvány nélkül nem lett volna jelölt” – véli Deininger.

Söder nemrégiben Merkel pártját fogta, amikor a korlátozások kapcsán egyes térségek szembe szegültek a kancellári hivatal utasításainak.

A népszerű és a párt által támogatott jelölt rivalizálása

Több közvéleménykutatás szerint az 54 éves Söder a választók körében sokkal népszerűbb Laschetnél, mögötte azonban felsorakozott erősebb pártja. A regionális pártszervezetek közül csak a CDU berlini tagozata tartja Södert alkalmasabb jelöltnek, a 15 többi tartományi szervezet azonban egységesen Laschetet részesíti előnyben, és gyors döntést sürget.

Söder ezzel szemben megfontolt tárgyalásokat szorgalmazott a CDU-val – jelentette a Deutsche Welle.

A CDU/CSU kancellárjelölt megnevezését nem fogják elkapkodni, legalábbis a BBC szerint, amely úgy tudja, hogy a jelöltállítás május vége előtt várható.

(Borítókép:  Armin Laschet (b) és Markus Söder (j) 2021. április 11-én Berlinben, Németországban. Fotó: Clemens Bilan / Pool / Getty Images)

Rovatok