Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Raúl Castro utódját a Kubai Kommunista Párt élén

2021. április 19., hétfő 21:07

A várakozásoknak megfelelően Miguel Díaz-Canel államfőt választották meg Kuba legbefolyásosabb tisztségére, a Kubai Kommunista Párt első titkárának a párt kongresszusának zárónapján.

Díaz-Canel megválasztása az 1959-es kubai baloldali forradalmat vezető Castro-fivérek, Fidel és Raúl hat évtizedes kormányzását zárja le – írja az MTI a Reuters nyomán. 

A 60 éves Miguel Díaz-Canel 2018-ban váltotta fel Raúl Castrót a karibi szigetország államelnöki posztján, és széles körben számítottak a pártvezetői megválasztására is.

Elnöki kinevezése óta hangoztatta a folytonosság fontosságát, és elemzők szerint nem várható, hogy változtatni fog Kuba egypárti szocialista rendszerén.

Díaz-Canel nem egy rögtönzés gyümölcse, hanem egy fiatalabb forradalmár átgondolt kiválasztása, aki mindazzal rendelkezik, amit elvárnak a magasabb pozíciót betöltőktől

– mondta Raúl Castro pénteken a kongresszuson mondott nyitóbeszédében, amelyben bejelentette lemondását a párt vezetéséről.

Díaz-Canelt elnökké választásakor fiatalosabbnak és progresszívnak írta le a világsajtó, akitől némi változást és nyitást remélhet a szigetország. 

Harold Cardenas, a La Joven Cuba portál politikai elemzője és igazgatója azonban úgy véli, hogy a nemzedékváltás semmilyen garanciát nem ad az esetleges nyitással kapcsolatban, mert Kubában a politikai legitimitás elérésének a legbiztosabb módja, ha erőt mutatnak fel. 

Carlos Alzugaray volt kubai diplomata, akadémikus, szerint az új első titkár „alapvetően radikális", aki „szinte a teljes karrierjét a pártban töltötte, és nem a kormányban.

A politikai, ideológiai harchoz szokott hozzá.

Rovatok