Index Vakbarát Hírportál

Szerdán jöhet az utolsó nagy Navalnij-párti megmozdulás Oroszországban

2021. április 20., kedd 20:59

Egy nappal az Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista szabadon bocsátása érdekében meghirdetett országos tüntetések előtt, az orosz hatóságok megkezdték a regionális Navalnij-törzsek koordinátorainak őrizetbe vételét – jelentette a newsru.com.

A szibériai Kurgan városában magyarázat nélkül vezették el a hatóságok a helyi Navalnij-stáb vezetőjét, és tuszkolták be egy autóba. Erről felvétel is készült. 

Más városokban Navalnij támogatóit különböző indokokkal vették őrizetbe, a legtöbb esetben a január 31-i tömeges tüntetéseken elkövetett szabálysértések címén kopogtattak a hatóságok. Már amikor kopogtattak: Krasznodarban és Cseljabinszkben házkutatás indokával feltörték és behatoltak a helyi stábok irodáiba. 

Az extrém helyzet extrém megoldásokat követel 

A hatósági akciót nagy valószínűséggel az indokolja, hogy Navalnij-stábja szerdára újabb tömeges tüntetést hirdetett meg annak fényében, hogy a március óta börtönben sínylődő ellenzéki egészségügyi állapota olyan súlyosan megromlott, hogy személyi orvosa szerint akár napokon belül meghalhat.

Csakhogy Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen szerdán tartja évértékelő beszédét az orosz törvényhozás előtt, és kicsit furcsán fog hatni, hogy aznap százezrek tüntetnek Oroszország mintegy 100 városában. 

Bár a megmozdulást szervező regionális Navalnij-törzsek hálózatát irányító Leonyid Volkov, valamint az ellenzéki alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója, Ivan Zsdanov eredeti tervei szerint akkor hirdették volna meg a tüntetés időpontját, amikor félmillió ember jelzi, hogy hajlandó utcára vonulni. Részben Navalnij egészségügyi állapotának romlása miatt azonban előrehozták a megmozdulást. Bár így is több mint 465 ezer ember jelezte részvételi szándékát az erre létrehozott honlapon, az időzítést semmiképpen sem lehet véletlenszerűnek mondani. 

Zsdanov és Volkov úgy fogalmazott: nem tudnak tovább várni a félmilliós jelentkezésre, az „extrém helyzet extrém megoldásokat követel", mert az orosz hatóságok „megölik" Navalnijt.

Nem csak Navalnij vív haláltusát

Megfigyelők szerint az őrizetbe vételekben nincs semmi új, a januári és februári megmozdulások idején, illetve után is lecsaptak a Navalnij-aktivistákra, hogy akadályozzák a tüntetések koordinálását. A hatóságok utólag is több eljárást indítottak, illetve korábbi ügyek kapcsán próbálják Navalnij szövetségeseinek mozgásterét korlátozni

Természetesen a szerdára beharangozott nagyszabású megmozdulásokat sem engedélyezték a hatóságok, így várhatóan hasonló erővel fognak fellépni a tiltakozók ellen, mint az év eleji akciókon. 

A tüntetések szerdára szervezése viszont egyfajta kétségbeesésről is tanúskodik. 

A moszkvai ügyészég pénteken kezdeményezte az FBK, annak jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózata szélsőséges szervezetté minősítését. 

A navalny.com-on megjelent közleményben is hangsúlyozzák, hogy ezzel a minősítéssel, egyenlővé tennék az említett szervezetek munkatársait a terroristákkal, ellehetetlenítve az ellenzéki támogatóinak a munkáját a jövőben. 

Ez azt jelenti, ha valaki a szervezeteknek dolgozik, vagy bármilyen kapcsolatban áll vele, automatikusan bűncselekményt követ el, amit akár hat évig terjedő börtönnel sújthatnak.

Emellett a szervezetek anyagait (így akár a YouTube-on publikált korrupciós nyomozásokat is), jelképeit és mindennemű tevékenységét betiltják, a tömegtájékoztatásban pedig bármikor, amikor említik őket, fel kell tüntetni azt, hogy „Oroszországban betiltott szélsőséges szervezetről" van szó. 

Navalnij szövetségesei közleményükben le is szögezik: ha semmilyen módon nem reagálnak arra, hogy a Kreml végleg el akarja őket hallgattatni, nem kétséges, hogy a bíróság nagyon gyorsan helyben hagyja az ügyészség keresetét. 

A newsru.com megjegyzi: a Navalnijjal, valamint a szervezeteivel való leszámolás hátterében az áll, hogy a Kreml a szeptemberi parlamenti választások előtt el akarja fojtani az ellenzéki mozgalmakat Oroszországban. 

Mondhatni, a hatóságok nem csak Navalnijt „ölik meg", de a szervezeteit is. 

Vélhetően Navalnij támogatói ezért sietnek a tüntetésekkel, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ismét magukra irányítsák, és hogy a Nyugat nyomást gyakoroljon a Kremlre, például szankciók formájában, amit már Volkov is többször sürgetett Navalnij januári letartóztatása óta.

(Borítókép: Alexei Navalnij támogatói tüntetnek Navalnij bebörtönzése ellen 2021. január 23.-án Berlinben Fotó: Omer Messinger / Getty Images)

Rovatok