Index Vakbarát Hírportál

Andrej Babis: nincs szó állami terrorizmusról

2021. április 20., kedd 06:16 | aznap frissítve

Nem Csehország ellen irányult a 2014-es vrbeticei robbantás, de ennek ellenére elfogadhatatlan az, hogy az orosz titkosszolgálatok az ország területén akcióztak – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök. 

A cseh kormány pár napja az orosz titkosszolgálatokat egy 2014-es robbantás elkövetésével vádolta meg. A csehek emiatt 18 diplomatát ki is utasítottak, a lépést azóta az oroszok viszonozták

A támadással kapcsolatban hétfő este Andrej Babis miniszerelnök ismertetett újabb információkat. 

Szeretném hangsúlyozni, hogy nincs szó állami terrorizmusról, ahogy eddig hallhattuk

– jelentette ki Babis, utalva arra, hogy Oroszország nem Csehország ellen intézett támadást. 

Kifejtette: az akciót valószínűleg elrontották és a robbantást ugyanis vélhetően Bulgária területén tervezték volna végrehajtani. Ugyanakkor a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Csehországban  nem fogják eltűrni az ehhez hasonló akciókat. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a pénzügyminisztérium lépéseket tesz annak érdekében, hogy az állam kárpótlást igényelhessen a keletkezett károkért, amelyek meghaladják az egymilliárd koronát (14 milliárd forintot). Babis azt nem árulta el, hogy kihez fordulnak a kárpótlási kérelemmel.

A dél-morvaországi Vrbeticében 2014 októberében és decemberében, egy régi gyártelep lőszerrektárnak használt csarnokaiban történtek robbantások. Az incidens következtében két ember meghalt. 

A cseh kormány hétfőn tervezte volna publikálni a nyomozásról szóló részletes jelentést, de a rendőrség halasztást kért, mivel a vizsgálat még mindig folyamatban van. 

Az oroszok mindeközben az amerikaiakat vádolták meg a konfliktus kirobbantásával. 

A cseh kormány hétfőn döntött arról is, hogy kizárja a Roszatomot abból a több milliárd eurós tenderből, amelyet egy új nukleáris üzem megépítésére írtak ki.   Ezzel a tenderen már csak a francia EdF, a dél-koreai KHNP és az amerikai Westinghouse maradtak versenyben. 

Rovatok