Index Vakbarát Hírportál

Macron: A franciáknak újra kell értelmezniük saját történelmüket

2021. április 20., kedd 06:59 | aznap frissítve

A franciáknak bizonyos módon újra kell értelmezniük saját történelmüket, Franciaország ugyanis gyarmati múltjából fakadóan fajgyűlölettől szenved – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

A francia elnök szerint kezelésre szorul a faji diszkrimináció kérdése, s ennek eszköze a történelem újraértelmezése. Mint mondta: az Egyesült Államok és Európa olyan közös kihívásokkal küzd, mint az egyenlőtlenségek, a gyűlöletbeszéd, a társadalmi feszültségek és a faji kérdés – idézi Macront az MTI. 

Macron szerint az Egyesült Államok megfelelően kezelte a szegregáció problémáját az 1960-as években és sikerült átszerveznie a társadalmát.

Franciaország azonban más tészta: „gyarmatosító ország volt, sok ember érkezett a volt gyarmatokról, például az afrikai kontinensről". A Franciaországban tapasztalható rasszizmus pedig ezzel is magyarázható, de szavai szerint a franciáknak e jelenség gyökeréig kell elmenniük, és meg kell szabadulniuk a fajgyűlölettől. Nyugodt és nyílt párbeszéden alapuló határozott politikát ígért ennek érdekében.

Rovatok