Index Vakbarát Hírportál

A román legfőbb ügyészség előtt az úzvölgyi magyarellenes incidens ügye

2021. április 22., csütörtök 10:30

Megerősítette a román legfőbb ügyészség, hogy folyamatban van a 2019. június 6-ai, az úzvölgyi katonatemetőben történt magyarellenes incidens kivizsgálása, részleteket azonban nem árultak el – írja a Főtér.

A legfőbb kérdés továbbra is az, hogy a „ki a magyarokkal az országból” jelszó uszításnak, valamint diszkriminációnak számít-e. A legfőbb ügyészség ugyanis azt követően vette át a nyomozást, hogy a moinesti ügyészség tavaly úgy határozott, hogy nem tekinthető annak, s a gyalázkodók ellen sem emelt vádat, azzal az indoklással, hogy a „ki a magyarokkal az országból” egy „állítólagos magyarellenes jelszó”, amely azonban állításuk szerint az akkor ott tartózkodó magyar csoportnak szólt, nem pedig a teljes erdélyi magyarságnak.

Miután a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat óvását is elutasították, a szervezet pert indított a bíróságon, így az ügyirat a legfőbb ügyészséghez került.

A kolozsvári lap úgy tudja, az ügyirat helyszíni felvételeket, fotókat, beszámolókat és egyéb bizonyítékokat is tartalmazott, amelyeket azonban az ügyészség korábban figyelmen kívül hagyott. Az ügy miatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálaton kívül több fizikai és jogi személy is feljelentést tett.

Az Európai Bizottság tavaly októberben szólította fel kötelezettségszegési eljárás keretében Romániát a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos uniós jog átültetésére. Decemberben számoltunk be továbbá arról, hogy a Moinesti Bíróság érvénytelenítette a helyi ügyészségnek azt a rendeletét, amely vádemelés nélkül zárta le a nyomozást az úzvölgyi katonatemetőnél történt erőszakos cselekmények ügyében. 

Rovatok