Index Vakbarát Hírportál

Aktivistanők törtek-zúztak

2021. április 22., csütörtök 16:28

Az Extinction Rebellion nevű csoport aktivistái csütörtökön délelőttön demonstrációt tartottak Londonban és bezúzták a HSBC Bank londoni központjának üvegablakait. Az aktivisták összesen 19 ablakot törtek be, méghozzá azért, mert a HSBC véleményük szerint olyan projektek finanszíroz, amelyek veszélyesek a környezetre.

Miután az ablakok egy részét betörték, a többire szórólapokat ragasztottak, majd leültek az épület elé és megvárták a helyszínre kiérkező rendőröket. A demonstrálók közül a rendőrök végül összesen 9 főt vettek őrizetbe. 

A csoport az incidenssel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta, hogy bár a HSBC megígérte, hogy 2050-re karbonsemlegessé válnak, ennek ellenére továbbra is olyan projekteket finanszíroznak, amelyek fosszilis üzemanyagokra épülnek és károsítják a környezetet.

A HSBC szóvívője az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a bank nyitott az „értelmes párbeszédre”, de a vandalizmust, illetve az emberek vagy javak ellen irányuló akciókat nem tolerálják. 

Az Extinction Rebelliont a brit rendőrség 2020 januárjában a szélsőséges szervezetek közé sorolta. A csoportnak 2019-ben  jelentős demonstrációi voltak több országban is, azóta viszont leginkább csak kisebb akciókkal hívták fel magukra a figyelmet.

A mostani demonstráció apropóját az adta, hogy csütörtökön és pénteken tartják azt a klímacsúcsot, amelyen többek közt Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesznek.

Rovatok