Index Vakbarát Hírportál

Nem úgy tűnik, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát

2021. április 22., csütörtök 15:27 | aznap frissítve

Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt éves értékelőjében, hogy Oroszországot hiénák módjára provokálja a Nyugat, pedig csak békében, jószomszédi viszonyban akar létezni a világ többi országával, Szergej Sojgu védelmi miniszter a Krímben bejelentette: utasította az ukrán határ közelében felsorakozott csapatokat arra, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre. 

A csapatvisszavonás pénteken veszi kezdetét. Sojgu korábban a NATO jelentette fenyegetéssel indokolta a több tízezer orosz katonának a Krímbe, valamint Ukrajna keleti határa közelébe vezénylését, hogy hadgyakorlat keretében ellenőrizzék a fegyveres erők készültségét. 

Úgy gondolom, teljes mértékben teljesítettük a be nem jelentett ellenőrzés céljait. A csapatok bebizonyították, hogy képesek megbízható védelmet nyújtani az ország számára. Ezzel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy befejezem az ellenőrzési tevékenységeket a déli és a nyugati katonai körzetben

– idézi Sojgut az Interfax orosz hírügynökség. 

Ennek fényében befejezettnek nyilvánította a nyugati és a déli katonai körzetek ellenőrzését – tette hozzá. 

Megmutatták a Nyugatnak

Az orosz védelmi tárca vezetője április közepén jelentette be, hogy elrendelte a teljes haderő harcképességének április 30-ig tartó ellenőrzését, a novembertől áprilisig tartó téli kiképzési időszak keretében.

Az ellenőrzés ideje alatt több mint 4000 manővert hajtottak végre több mint 600 helyszínen Oroszország összes katonai körzetében, így ennek csak a töredéke az Ukrajnára való fenyegetésként értékelt nyugati és déli körzetekben végrehajtott gyakorlatoknak. 

A szakértők sorra vetették el annak felvetését, hogy Oroszország Ukrajna lerohanására készül, és a mintegy 100 ezres katonai létszámmal, valamint a haditechnikai eszközök átcsoportosításával a Nyugat reakcióját vizsgálta a Kreml. A hirtelen jött csapatösszevonásokkal a Biden-kormányzatnak üzentek, illetve a NATO-integrációt sürgető Kijevnek, hogy ha kell, Oroszország nagyon gyorsan tudja eszkalálni a helyzetet. 

Megfigyelők már csak azért is kétségbe vonták azt, hogy Moszkva agressziót tervez Ukrajnával szemben, mert az „előkészületek” kifejezetten látványosra sikeredtek.

Márpedig ha a Kreml akciót tervezne, azt sokkal kifinomultabb módon tenné a titkosszolgálatok bevonásával

– vélik szakértők.

Sojgu bejelentéséből azonban nem derült ki, hogy ha a hadgyakorlatokat befejezettnek minősítette, mi lesz az ugyancsak katonai manőverekkel indokolt lezárással a Kercsi-szorosban. Kijev a múlt héten tiltakozott amiatt, hogy Oroszország bejelentette: októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók előtt. Jóllehet, az nyári kiképzési időszak júniustól októberig tart, ami alatt Moszkva újabb be nem jelentett ellenőrzéseket rendelhet el, nem beszélve arról, hogy minden kiképzési időszakot képességfelmérő manőverekkel zárják. 

A bejelentésnek nem csak egy ukrán–orosz háborútól tartók örülhetnek: az orosz rubel árfolyama azonnal emelkedni kezdett, ahogy az orosz részvények értéke is. A befektetők a csapatok visszavonását úgy értékelhetik, hogy Moszkva megteszi a szükséges lépéseket a feszültség csökkentésére. Ez az orosz piacnak is jót fog tenni, ami a geopolitikai fejleményekkel párhuzamosan változik – mutat rá a Moscow Times

(Borítókép: Orosz katonák Szimferopol mellett 2014-ben. Fotó: Filippo Monteforte / AFP)

Rovatok