Index Vakbarát Hírportál

Elkülönített magánzárkába került a legszigorúbb börtönben George Floyd gyilkosa

2021. április 23., péntek 22:21

Derek Chauvint, a George Floyd megöléséért elítélt volt minnesotai rendőrt közvetlenül a tárgyalás után szállították át az állam egyetlen speciális, Oak Park Heightsben lévő, legmagasabb biztonsági fokozatú börtönébe – írja a New York Times.

Chauvin napi huszonhárom órát tölt magánzárkában, a börtön elkülönített részében, ugyanis aggódnak biztonságáért – mondta el Sarah Fitzgerald, az állami büntetésvégrehajtás szóvivője.

A volt rendőr, akinek az ügyében az ítéletet június 16-án hirdetik ki, naponta egy órára hagyhatja el celláját testgyakorlás céljából. Később is a többi fogolytól elkülönítve és az őrök folyamatos megfigyelése alatt fogja tölteni büntetését.

Bár a hatóságok azt állítják, hogy Derek Chauvin saját biztonsága miatt került a fokozottan ellenőrzött szárnyba, általában a foglyokat fegyelmi vétségek miatt szokták ideszállítani.

A körletben a cellák kicsik, teljes berendezésük egy ágyból, egy mosdóból, egy vécéből és egy zuhanyzóból áll. A fogvatartottak csak a legalapvetőbb holmikat, vagyis ruhákat, tisztálkodószereket, tollat és papírt vihetnek be. Bizonyos esetekben könyveket vagy újságokat is kaphatnak, de csak akkor, ha a börtön vezetése engedélyezi.

A cellákban kamera van elhelyezve, és az őrök fél óránként benéznek a helyiségekbe, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a rabok tényleg ott vannak és nem tettek kárt magukban. Minden elítéltnek, aki harminc napnál többet tölt a körletben, pszichiáter vizsgálja meg a mentális állapotát.

Ebből a börtönből még soha senki nem szökött meg.

Rovatok