Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül veszélyes a várandós kismamákra a koronavírus

2021. április 23., péntek 20:03

Az eddig ismertnél nagyobb a koronavírusból fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél − állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

A koronavírussal megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. A várandós nőknél az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség.

A terhesség alatt koronavírusban szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció azokhoz az állapotos nőkhöz képest, akiket nem sújtott a Covid−19

− mondta Aris Papageorghiou oxfordi professzor, a kutatás egyik vezetője.

Az MTI beszámolója szerint a vizsgálaton több mint 2100 várandós nő vett részt, 18 országból. Minden egyes Covid−19-ben szenvedő érintett nő esetét két, nem fertőzött nőjével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban, ugyanabban az időben szültek. A császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél. A szoptatás azonban nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát, ha az anya koronavírusban szenvedett − derült ki a kutatásból.

Rovatok