Index Vakbarát Hírportál

Mélyül a konfliktus Törökország és az Egyesült Államok között

2021. április 25., vasárnap 18:35

A török vezetés számos tagja hevesen bírálta, hogy Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalom által, az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat. A török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét − számolt be az MTI.

Biden kijelentése politikai számítások terméke, és annak se történelmi, se jogi érvénye nincs. Az amerikai elnök szavai kárt nem okoznak Törökországnak, ugyanakkor olyan vonást hordoznak magukon, amely mérgezi a török-amerikai kapcsolatokat

− írta Mustafa Sentop török házelnök vasárnapi Twitter-bejegyzésében.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő vasárnap a közösségi oldalán emlékeztetett, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő korábban olyan közös történészbizottság felállítását szorgalmazta, amely kivizsgálná az 1915-ös eseményeket. Szerinte azonban azok, akik félnek attól, hogy a dokumentumokkal napvilágot lát az igazság, nem tudtak válaszolni a felhívásra − fogalmazott a szóvivő. Mint mondta, azáltal, hogy az amerikai elnök nem vette figyelembe ezt a tényt, elvtelen hozzáállást tanúsított.

Az Egyesült Államok nem ismeri a történelmet, mert nincs történelme

− vélekedett Süleyman Soylu belügyminiszter a Twitter-bejegyzésében.

Az államfői hivatal kommunikációs igazgatója szerint „szerencsétlen és elkeserítő” a kétoldalú kapcsolatok szempontjából, hogy Washington „beárnyékolja” Törökország büszke történelmét. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már percekkel Biden szombati esti bejelentése után reagált az amerikai elnök szavaira. Mint mondta, Ankara teljességgel elutasítja az abban foglaltakat.

Erdogan török elnök még nem kommentálta amerikai hivatali kollégája kijelentését. Elemzők már előzőleg arra hívták fel a figyelmet, hogy Biden mindenekelőtt jelképes, ugyanakkor történelmi horderejű bejelentése fel fogja bőszíteni Törökországot, tovább rontva az eddig is feszült viszonyt a két NATO-szövetséges között.

Rovatok