Index Vakbarát Hírportál

Végre kifizették a magányos szuezi kotró túlóráit

2021. április 27., kedd 18:20

Napi 21 órán át dolgozott Abdullah Abdul-Gavad, egy kotrógép elszánt kezelője, hogy kiszabadítsa a Szuezi-csatornában rekedt konténerhajót.

Ez csak hat nap elteltével sikerült, igaz, nem csak az elhíresült kotrógépes munkájával.

Ő azonban csak hetekkel később kapta meg túlórapénzét, sőt akkor már külön jutalmat is.

Noha a válságos napokban társaival együtt csupán három órát aludt, munkáltatója sokáig vonakodott kifizetni a neki járó, megérdemelt pluszmunkát.

A csatornát üzemeltető hatóság eközben elismerte és az egekig magasztalta a munkás teljesítményét.

Abdullah Abdul-Gavad volt az első, akit az elakadt, a kotrógéphez képest felhőkarcoló méretű hajó mentésére irányítottak.

Dávid és Góliát harca

Amikor híre ment, hogy egy hajó elakadt a csatornában, Abdul-Gavad abban reménykedett, hogy aznap már nem kell többé dolgoznia.

Ehelyett pont az ellenkezője történt. Az elkövetkező öt napban szó szerint éjt nappallá téve kellett segédkeznie az Ever Given kimentésében.

„Azt mondták: azonnal üljek kocsiba, a térjek vissza a Szuezi-csatorna mellé, mert én vagyok az egyetlen elérhető ember a baleset közelében” – idézte fel a történteket a Business Insidernek.

Abdul-Gavad attól tartott, hogy a hajó rádől, és eltemeti őt kotrógépével együtt.

Egymás mellé állítva félelmetes a hajó mérete a törpe gépemmel összehasonlítva – nyilakozta.

Ennek ellenére egy hidat rögtönzött a homokos parton, hogy némileg megközelíthesse az óriási hajót.

Nem sokkal később még két kotrógép érkezett a helyszínre, de kezelőik túl bizonytalanok voltak, és nem merték követni Abdul-Gavadot. Ehelyett azt takarították el, amit ő már kiásott.

Saját becslése szerint legalább 6 méter mélyre kellett ásnia, hogy legalább egy kicsit kiszabadítsa a partmenti zátonyban rekedt Ever Givent. Dávid és Góliát harca rövid időn belül mémként terjedt a médiában.

Amikor azonban Abdul-Gavad rájött, hogy mások szórakoznak erőfeszítésein, talán ki is nevetik, még eltökéltebbé vált. „Bebizonyítom, hogy igenis képes vagyok rá” – mondogatta magának.

Számomra egyáltalán nem volt vicces a helyzet – mondta.

A munka személyes küldetésévé vált. Volt olyan éjszaka is, amikor csak egy órára hajthatta le a fejét a határőrök közeli barakkjában. Társaival általában azonban napi három órát tudtak pihenni.

A Szuezi-csatornában megrekedt Ever Givent végül egy különleges vontatóhajó segítségével szabadították ki március 29-én. Abdul-Gavad munkáját Lego-kockákban is megörökítették.

Ez nemcsak Egyiptom, hanem az én sikerem is volt

– mondta a kotrógép kezelője a mentés után.

Megérdemelt bérére azonban még hetekig kellett várnia. Hogy végül pontosan mennyit kapott, nem derült ki.

Rovatok