Index Vakbarát Hírportál

Tüntetések bénították meg Rómát

2021. április 28., szerda 19:54

A rendőrökkel való összecsapásba torkollott a mozgóárusok utcai tüntetése, akik a szolgáltatások liberalizációjáról szóló európai, úgynevezett Bolkenstein-irányelv ellen tiltakoztak Rómában.

Az MTI beszámolója szerint a mozgóárusok furgonjaikkal és sátraikkal eltorlaszolták a római körgyűrű két kijáratát. Demonstrációt tartottak a belváros több terén és utcáin. Megpróbálták megközelíteni a parlamentet is, de a rendőrök visszaszorították a tüntetőket.

A megmozdulások miatt a főváros forgalma több órán át teljesen megbénult.

A demonstrációt Virginia Raggi római főpolgármester, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusának bejelentése idézte elő. Raggi mandátuma utolsó hónapjait tölti az ősszel esedékes polgármesteri választások előtt. A főpolgármester döntése szerint nem hosszabbítják meg automatikusan a Róma területén dolgozó mintegy 18 ezer mozgóárus működési engedélyét.

A főpolgármester a piaci versenyért felelős ombudsman véleményét követte, aki az európai szabályoknak megfelelően az utcai árusítási licenszek újbóli meghirdetését, valamint a pályázók versenyeztetését szorgalmazta. A mozgóárusok ezt elutasították, hangoztatva, hogy a korábban fejenként akár több tízezer euróért kiváltott működési engedélyük legalább 2032-ig érvényesnek számít.

Ezzel egyidőben a csődbe jutott Alitalia légitársaság dolgozói is Róma utcáin tüntettek, miután a múlt hónapban nem folyósították nekik a számukra megítélt segélyt.

Rovatok