Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Amerika ismét mozgásba lendült

2021. április 29., csütörtök 08:18

Joe Biden amerikai elnök kijelentette szerda esti kongresszusi országértékelő beszédében, hogy alig száz nappal a beiktatása után Amerika ismét mozgásba lendült – számolt be az MTI. Amikor januárban letette hivatali esküjét, egy válságban lévő nemzetet örökölt – jelentette ki az elnök.

Az évszázad legsúlyosabb járványát, a legsúlyosabb gazdasági válságot a nagy gazdasági válság óta és a legsúlyosabb támadást a demokráciánk ellen a polgárháború óta.

Az országértékelő, vagyis az „Egyesült Államok állapotáról szóló” beszéd hagyományosan az amerikai politika egyik legfontosabb eseménye. Az elnök ilyenkor a kongresszus két háza előtt számol be a választott politikusoknak és a nemzetnek az ország helyzetéről és várható politikája főbb elemeiről.

Az első, kongresszushoz intézett beszédében Joe Biden elmondta, hogy az Amerikai Foglalkoztatási Terv

mérnököket és építőmunkásokat fog foglalkoztatni, akik energiahatékony épületeket és otthonokat fognak építeni.

környezetvédelmi tervek részleteiről szólva bejelentette, hogy 500 ezer elektromos töltőállomást telepítenek az autópályák mentén, a gazdák takarónövényeket ültetnek majd, hogy így csökkentsék a levegőben lévő szén-dioxidot. Leszögezte: nincs ok arra, hogy a szélturbinák ne Pittsburghben épüljenek meg Peking helyett.

Beszédében felszólította az Országos Egészségügyi Központot (NIH), hozzanak létre olyan kutatási központot, amelynek célja, hogy áttöréseket érjenek el az olyan betegségekkel szemben, mint például a daganatos megbetegedések, az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség.

Nem tudnék mást mondani, ami ennél kétpártibb lenne. Vessünk véget a ráknak!

– fogalmazott Joe Biden.

Az elnök kétpárti megegyezést sürgetett a tervezett gazdasági csomag elfogadásával kapcsolatban.

Belföldi konszenzusra van szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen az Egyesült Államok globális versenyképessége, különösen Kínával szemben

– tette hozzá az elnök. Az afganisztáni csapatkivonásról azt mondta: vannak olyan amerikai katonák az ázsiai országban, akiknek már a szüleik is ott szolgáltak.

Megfizettünk Oszama Bin Ladennek, csökkentettük az al-Kaida terrorfenyegetését Afganisztánban, és most, két évtizeddel később ideje, hogy hazahozzuk a csapatainkat

– fogalmazott Joe Biden.

Rovatok