Index Vakbarát Hírportál

Rendőri intézkedés közben halt meg egy férfi Kaliforniában

2021. április 29., csütörtök 07:28

A Kalifornia állambeli Alamedában egy helyi lakos, Mario Gonzalez életét vesztette egy rendőri intézkedés közben április 19-én – közölte a CNN.

A férfit a rendőrök arccal lefelé földre teperték, és leszorították, hogy ne tudjon mozogni. Mario Gonzalez közel öt perc elteltével elvesztette eszméletét, és miután pulzusa nem volt kitapintható, a rendőrök megkezdték az újraélesztést. Gonzalez a kórházba szállítás után meghalt. A halál okát még nem állapították meg, így azt sem tudni, hogy szerepet játszott-e benne alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság.

A rendőrséget azért hívták ki, mert a férfi látszólag drog hatása alatt állt, és arról is kaptak információkat, hogy lopást követett el. A rendőrök testkamerái szerint Gonzalez az intézkedés megkezdése előtt körülbelül tíz percig beszélt a rendőrökkel, és nem volt hajlandó közölni a nevét.

A férfi a felvételeken zavartnak látszik, és egyértelműen ellenállt az intézkedésnek.

A videók alapján nem világos, hogy Gonzalezt milyen erővel szorították a földhöz. Az azonban hallatszik, ahogy az egyik rendőr azt mondja a többieknek, hogy

ne helyezzetek súlyt a mellkasára. Semennyire.

Másikuk megerősítette:

Nem szorítjuk erősen.

A három rendőrtisztet egyelőre fizetett szabadságra küldték. A helyi seriff hivatala, a kerületi ügyész és a város is külön nyomozást indított az ügyben.

Az eset után sokan párhuzamot vonnak George Floyd halálával, amely óriási nemzetközi felháborodást kiváltó incidens volt Minneapolisban, 2020. május 25-én. A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr – Derek Chauvin – kilenc percen át térdelt a nyakán. Floydot azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt. Az esetről megrázó videófelvétel is készült, megjelenése után tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) demonstrációk később ugyancsak gyakran erőszakba torkolltak. Minneapolis városa végül 27 millió dollárt – több mint nyolcmilliárd forintot – fizetett George Floyd családjának kártérítésként.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. „Boldogok vagyunk a megegyezés miatt, de nincs az a pénz, amely pótolhatná az elvesztését” – írták közleményükben. Az nem egyértelmű, hogy az összeget hogyan osztják el. A család közölte, hogy 500 ezer dollárt a környék fejlesztésére, más fekete családok támogatására fordítanak, egyfajta „zarándokhelyet” is szeretnének kialakítani az elhunytnak.

Az eseményről videófelvétel készült, amely hatalmas médiavisszhangot kapott, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is. A következő napokban hatalmas tüntetés kezdődött a rasszizmus és a rendőri túlkapások ellen több mint 100 nagyvárosban a világ minden táján, eleinte békésen, később pedig erőszakos incidensekbe és összetűzésekbe átcsapva. 

Rovatok