Index Vakbarát Hírportál

Állatok számára készült koronavírus elleni vakcina

2021. április 30., péntek 15:48

17 ezer dózis, állatok számára készített koronavírus elleni vakcinát állított elő Oroszország – írta a PannonRTV a Reuters cikkére hivatkozva. Oroszország márciusban regisztrálta a Carnivac-Cov névre hallgató oltóanyagot, miután állatok szervezetében is diagnosztizálták a vírust, illetve kimutatták antitestek termelődését.

Tavaly decemberben az Amerikai Egyesült Államokban, egy utahbeli farm mellett fogtak be egy fertőzött nyércet, ő volt az első egyed a világon, aki pozitív tesztet adott.

Addig nem volt példa arra, hogy egy vadon élő állat szervezetében kimutatták volna a világjárványt okozó koronavírust. Idén januárban pedig arról szóltak hírek, hogy a San Diegó-i állatkertben több nyugati síkvidéki gorilla is elkapta a kórt. Háziállatok is megfertőződnek Covid-19 kórral. Egy amerikai kutatásban, 39 háztartást követtek nyomon, közülük tízben kimutatható volt, hogy a kutya vagy a macska megfertőződött.

Hamarosan Oroszország több régiójába is szállítanak az oltóanyagból, azonban már számos más állam is jelezte érdeklődését az állatvakcina iránt. 

Rovatok